Hlavní obsah

Menzel slavnostně uvedl Hrabalova Krále

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než deseti letech složitých peripetií měl v pondělí slavnostní premiéru film Obsluhoval jsem anglického krále v režii nejhrabalovštějšího z režisérů, Jiřího Menzela. Naplnil se filmový osud textu, v němž se tak často "neuvěřitelné stávalo skutkem". "Bohužel se z knížky nedalo vybrat všechno," řekl po včerejší dopolední novinářské projekci Menzel, který je zároveň autorem scénáře.

Článek

"Mrzí mě, že každý divák bude nejspíš čekat něco jiného, ale nedá se nic dělat, film nemůže uspokojit všechny. Snažil jsem se, aby zachytil hlavně ducha knihy, nešlo mi tolik o jednotlivé historky," dodal režisér, který do hlavní role číšníka Jana Dítěte, který toužil stát se milionářem, obsadil dva herce: Bulhar Ivan Barnev ho hraje v mladém věku, Oldřich Kaiser v tom starším.

"Pan Menzel nás seznámil a byl jsem překvapen, zapůsobil na mě úžasným dojmem," řekl o setkání s Kaisrem Barnev a dodal: "Nejdřív mě vyděsili, že to je jeden z nejlepších českých herců, a pak jsem proti sobě viděl naprosto přirozeného člověka. Bavili jsme se spolu, jako bychom se znali léta, ale o postavě Jana Dítěte jsme moc nemluvili, spíš jsme se na sebe pozorně dívali, snažili se ve výrazu zachytit to podstatné, abychom mohli být jedním člověkem," řekl.

Také Dítětovu ženu Lízu hraje zahraniční, úspěšná německá herečka Julia Jentschová. "Byla to pro mě čest i potěšení pracovat s panem Menzlem. Sešli jsme se v restauraci, dal mi číst scénář a já jsem pak byla velmi potěšena, když jsem se dozvěděla, že roli Lízy mám právě já. Bylo nesmírně zajímavé prožívat emoce těch postav, vciťovat se do nich, byla to krásná práce," řekla Jentschová a Menzel její vyznání s nadsázkou doplnil: "Na Juliii hlavně udělalo dojem, že v té restauraci tehdy seděl Karel Gott a že jsem se s ním znal."

Film Obsluhoval jsem anglického krále se nyní bude hrát jen ve velmi omezeném počtu 3 kopií, do široké distribuce vstoupí 10. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám