Hlavní obsah

Na trombón hraju už jen koledy

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý dirigent Jakub Hrůša (25) vydal v Supraphonu už druhé CD s Pražskou komorní filharmonií (PKF) se skladbami Dvořáka a Suka.

Článek

Jak se vám pracovalo na novém albu s PKF?

S orchestrem pracuji již dlouho a pokaždé je to pro mne potěšení - jediná praktická nesnáz tentokrát snad byla, že jsme měli velkou časovou pauzu mezi dvěma natáčecími obdobími. Hlavní tituly jsou mnohokrát hrané a prověřené generacemi mých předchůdců, takže při práci na takovýchto úkolech pociťuji určitou úctu k nim. Snažím se však přirozeně přinést i něco nového. Další CD by mohlo obsahovat Janáčkovy skladby - uvažujeme se Supraphonem o spolupráci s Filharmonií Brno.

Působil jste nedávno v Paříži jako asistent u Orchestre Philharmonique de Radio France. Bude spolupráce pokračovat?

Byl jsem tam jednu sezónu coby vítěz mezinárodní soutěže a asistoval jsem šéfdirigentovi Myung-Whun Chungovi. Je to dirigent původem z Koreje, od útlého dětství však žil v USA a v současnosti působí především v Evropě. Těší mě, že se k orchestru "Radio France" budu moci v listopadu 2008 vrátit jako dirigent Sukovy symfonie Asrael.

Co vás čeká v nejbližší době?

Příští rok pozvání do Anglie k BBC Symphony Orchestra, s nímž budu v únoru provádět český program se skladbami Bohuslava Martinů, Josefa Suka a Otmara Máchy. Navážu tak na nedávný koncert v Japonsku, kde jsem s New Japan Philharmonic v září dirigoval rovněž český program. 11. prosince budu v Rudolfinu řídit Šostakovičovu 14. symfonii a uvedu i světovou premiéru klavírního koncertu Adama Skoumala s autorem jako sólistou. Mám velký vztah k opeře, neměl jsem ale většinou tolik času, abych se mohl uvázat k nastudování některého díla.

Po čerstvé zkušenosti s orchestrem Teatro Lirico di Cagliari na Sardinii jsem však dostal pozvání k nastudování premiéry Řeckých pašijí Bohuslava Martinů na jaře 2008.

Dostanete se vůbec ještě k hraní na trombón, nástroj, na který jste kdysi začínal?

Bohužel ne, jen jednou za rok vždy o Vánocích se v Brně scházíme s kamarády a v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Židenicích vytrubujeme o štědrovečerní noci koledy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám