Hlavní obsah

Z Karlových Varů na skok do Prahy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pásmem krátkých anekdotických příběhů se smyslem pro černý humor odstartoval ve středu večer v kině Světozor 2. ročník festivalu krátkých filmů Prague Short Film Festival. Až do 18. listopadu nabídne divákům soutěž i nesoutěžní přehlídku hraných filmových miniatur.

Článek

"Potřebu uspořádat "pražské šortky" vyvolal velký zájem diváků o krátké hrané filmy na karlovarském festivalu. Přitom mnohé, o které bychom stáli, se do našeho programu ani nevešly," řekl na tiskové konferenci před festivalem prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška o vzniku přehlídky, kterou organizátoři karlovarského festivalu pořádají.

"Odpovídá to i světovému trendu - krátké hrané filmy se hrají čím dál víc, ve světě je množství takových festivalů a bylo nám líto, že u nás nic takového není," dodal Bartoška.

Jak připomněl programový ředitel Karel Spěšný, krátké filmy bývají často vnímány pouze jako amatérské, studentské nebo animované. "Ve světě je ale obvyklé, že režiséři hraných filmů začínají krátkými snímky, takže jsou to takové vycizelované malé perličky," lákal diváky na přehlídku Spěšný a připomněl jednu z programových sekcí, nazvanou První podání. V ní se představí dílka Ridleyho Scotta, Romana Polanského, Larse von Triera, Jane Campionové, Guse van Santa a Toma Tykwera.

Bartoška k tomu dodal, že je škoda, že v české kinematografii tento žánr téměř vymizel. "Mnozí radši natočí za málo peněz špatný dlouhý film než pořádný krátký. Řada lidí si pod tím pojmem krátký film navíc stále představuje něco jako někdejší naučné filmy. Mnohé zahraniční kraťasy přitom s úspěchem objedou doslova celý svět," řekl Bartoška.

V soutěži se letos utká 21 hraných filmů do 20 minut ze 14 zemí ze všech kontinentů, za Českou republiku bude soutěžit snímek Jakuba Koháka. Hlavní cena je dotována částkou 5000 eur (zhruba 142 000 korun).

Novinkou bude cena diváků. V porotě usednou například Aňa Geislerová, Jan Hřebejk a také maďarský režisér Bálint Kenyeres, jehož snímek Před úsvitem získal loni v Praze hlavní cenu, byl nominován na Zlatou palmu v Cannes a letos je nominován na nejlepší krátký evropský snímek. Další nesoutěžní sekce zahrnou například práce mexických a britských režisérů, vítězné filmy z hlavních světových soutěží a představí mezinárodní festival "interfilm-Berlin". Hraje se od odpoledních hodin, vstupné na každé představení je 50 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám