Hlavní obsah

Ztracený Radim podle policie nešťastnou náhodou utonul

Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MALÝ RATMÍROV

Osmiletý Radim Němec z Malého Ratmírova na Jindřichohradecku utonul nešťasnou náhodou. Shodují se na tom kriminalisté i lékař, který prováděl prvotní ohledání těla. Jistotu však budou mít až po pitvě, jejíž výsledky by měly být známy v nejbližších dnech.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Záchranáři nalezli Radima dnes dopoledne po téměř třech týdnech pátrání. Potvrdily se obavy rodičů i policistů, že se chlapec utopil v místním rybníku. Místo asi šest metrů od břehu nejprve označil policejní pes, potápěči pak nález potvrdili. Radim byl po celou dobu rozsáhlého několikatýdnového pátrání jen 50 metrů od domova.

Radim se nestal obětí trestného činu

Po marných pokusech, kdy se po Radimovi takřka slehla zem, se policejní pátrači rozhodli důkladně prohledat a odpustit sedmdesátihektarový Ratmírovský rybník, kde již v minulosti pes opakovaně štěkotem označil místo, kde mohlo tělo ležet. Protože ale hladinu pokrývala vrstva ledu, potápěči čekali na teplé počasí.

Právě dnes v 10 hodin se sešla padesátka záchranářů z Jindřichohradecka, Brna a středních Čech. Místní hasiči vyjeli na hladinu rybníka na loďce se psem vycvičeným na vyhledávání mrtvých. Zvíře začalo štěkat šest metrů od břehu. Do vody se vydali potápěči a tělo Radima skutečně objevili.

Policisté místo okamžitě neprodyšně uzavřeli. "Tělo chlapce bude převezeno na pitvu do Českých Budějovic. Odhadujeme, že předběžné výsledky mohou být ještě dnes v podvečer," uvedl dopoledne mluvčí jindřichohradecké policie Jaroslav Beran. Rodičům tragickou zprávu oznámili policisté, kteří je odmítli pustit k místu neštěstí.

Bezvýsledné pátrání po Radimovi

Rodiče viděli chlapce naposledy v pátek 14. března, kdy odcházel za kamarádem. Ten ale nebyl doma, proto se údajně vydal za dalším chlapcem. Rodiče ho začali v podvečer hledat, protože zjistili, že k němu vůbec nedošel. V následujících hodinách se rozjela pátrací akce, která svým rozsahem patří k největším u nás. V prvních dnech se do pátrání zapojily stovky dobrovolníků, kteří s profesionálními záchranáři pročesávali okolí vesnice a prověřovali desítky podnětů od občanů.

Kriminalisté postupně vyloučili vyšetřovací verze, podle nichž Radim utekl z domova a stal se obětí dopravní nehody. Nejpravděpodobnějším odůvodněním jeho zmizení se pak ukázala být možnost jeho únosu nebo právě utonutí.

Reklama

Související články

Po osmiletém Radimovi se slehla zem

Ani šest stovek policistů, hasičů a dobrovolníků nenalezlo během odpoledne osmiletého Radima Němce z Malého Ratmírova na Jindřichohradecku, kterého rodiče...

Po Radimovi se marně pátralo už druhou noc

Po osmiletém Radimu Němcovi z Malého Ratmírova na Jindřichohradecku se pátrá už dva dny. Hra o čas nenechala spát druhou noc dobrovolníky se psy ani policisty,...

Výběr článků

Načítám