Hlavní obsah

Zranila se sama, hájí se muž viněný z pobodání družky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jen díky náročnému lékařskému zákroku přežila žena tři bodné rány do břicha. Z pobodání družky, k němuž mělo dojít v červenci 2015 v Českém Těšíně, se od úterka před ostravským krajským soudem zpovídá devětapadesátiletý Robert Burjański. Ten tvrdí, že družku nenapadl, prý se pobodala sama.

Robert Burjański u ostravského krajského souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Incident se odehrál v noci na 25. července roku 2015 v jednom z bytů v Českém Těšíně, který muž obýval spolu se svou družkou.

Podle obžaloby Burjański ženu kolem třetí hodiny ranní bodl opakovaně do břicha a pak ji ponechal v pokoji bez pomoci. Zraněná žena málem vykrvácela.

Nikdy bych ji nenapadl, neměl jsem k tomu žádný důvod
obžalovaný

Pomoc zavolala až dcera, která našla zakrvácenou matku v kuchyni. „Ke smrti nedošlo jen díky poskytnutí odborné lékařské pomoci. Muž je obžalovaný z pokusu o vraždu,“ uvedla státní zástupkyně Šárka Miketová.

Obžalovaný muž ovšem vinu odmítá. Večer před osudnou nocí se prý vrátil opilý domů a jeho žena nebyla doma. Protože byl unavený, lehl si v obývacím pokoji na gauč a usnul. Podle svých slov spal velmi dlouho, až v časných ranních hodinách ho probudila dcera.

Rozdílné výpovědi

„Ptal jsem se, co se jí (družce) stalo. Ona mi řekla, že menstruovala,“ řekl Burjański u soudu.

Zraněná žena přivolaným záchranářům tvrdila, že se bodla sama. Když ji pak ale v nemocnici vyslýchali policisté, rozpovídala se. Řekla, že ji Burjański v minulosti fyzicky napadal, vše pak vyvrcholilo pobodáním. U soudu žena v úterý odmítla dále vypovídat.

Obžalovaný tvrdí, že by družce neublížil. „Nikdy bych ji nenapadl, neměl jsem k tomu žádný důvod,“ řekl.

Státní zástupkyně trvá na tom, že incident se seběhl tak, jak je popsáno v usnesení o zahájení trestního stíhání. „Obžaloba má za to, že existuje dostatek důkazů, které odůvodňují postavení obžalovaného před soud. Všechno bude otázkou dalšího dokazování, důkazní situace v tomto případě není jednoduchá,“ řekla žalobkyně.

Hlavní líčení pokračuje výslechem svědků a soudních znalců. Zatím se neví, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám