Hlavní obsah

Zproštění viny farmáře za útok traktorem na souseda bylo předčasné, rozhodl soud

Klatovy

Klatovský soud musí znovu projednat případ soukromého zemědělce Václava Bulína z Lhovic na Klatovsku, který podle státní zástupkyně zaútočil na svého souseda traktorem osazeným vidlemi na převoz balíků slámy. Krajský soud v Plzni zrušil v odvolacím řízení původní rozsudek z letošního září, kterým byl 69letý farmář zproštěn obžaloby z pokusu o těžkou újmu na zdraví a výtržnictví.

Foto: Právo

Václav Bulín u soudu

Článek

„Rozhodnutí o zproštění obžaloby bylo předčasné. Okresní soud neprovedl úplné dokazování a stávající důkazy hodnotil v rozporu s trestním řádem. Tím vznikly pochybnosti o správnosti skutkových zjištění,“ uvedla mluvčí krajského soudu Jana Durná. Podle ní musí okresní soud doplnit dokazování a znovu rozhodnout.

Obvinění farmáře z útoku traktorem soud odmítl

Krimi

Žalobkyně Katarina Peková je přesvědčená, že Bulín v lednu 2019 úmyslně najel do malého bagříku, který řídil 37letý muž.

„Náhle zvýšil rychlost a jel směrem na protijedoucí mininakladač. Jen vlivem šťastných okolností a pohotové reakce poškozeného, který seděl v nepoměrně menším stroji, se vozidla střetla pouze koly,“ prohlásila Peková a vypočítávala, jaká všemožná zranění mohl řidič bagříku mít, pokud by včas neuhnul a traktor by ho prošpikoval vidlemi nebo jej převrátil.

Podle ní měl Bulín i motiv. „Delší dobu mezi sebou vedou spor o cestu, kdy obžalovaný se snažil poškozenému za každou cenu zabránit v jejím užívání, aniž by domýšlel následky. To souvisí i s jeho osobností, neboť je poněkud prudší povahy,“ dodala státní zástupkyně.

Fotbalová akademie pro africké děti na Šumavě byl podfuk, viník ale potrestán nebude

Krimi

K incidentu došlo na pozemku patřícím rodině Bulínových, jehož součástí je právě sporná cesta. „Křičel na mě, že jsem na jeho cestě. V tváři měl bojovný výraz, pak zatúroval motor a vyrazil proti mně. Stačil jsem na poslední chvíli drbnout volantem, jinak mě nabral vidlemi, které měl nastavené ve výšce mého sedadla,“ popsal poškozený muž svoji verzi s tím, že v té době to byla jediná cesta, po které se mohl dostat ke svým zvířatům.

Syn senátora Chaloupka vařil drogy. Spekulaci o policejní provokaci soud smetl ze stolu

Krimi

Naopak Bulín jakýkoliv úmyslný útok rezolutně popřel. „Jel jsem po svém pozemku pro balíky sena. Bylo šero, zčistajasna se tam vynořil bagřík, ani nesvítil. I když jsem se snažil rychle brzdit, drobné srážce jsem už nedokázal nezabránit,“ vypověděl Bulín. „Vjel mi tam schválně, aby vyvolal konflikt a dostal mě před soud,“ dodal druhým dechem.

Podle klatovského soudce Petra Sperka vůbec není jasné, kdo za srážku mohl. „Z provedených důkazů rozhodně nevyplynulo, že by se chtěl obžalovaný s nakladačem srazit. Verzi obžaloby nepodpořil ani znalecký posudek dopravního experta. Mohlo dojít k tomu, že obžalovaný narazil do poškozeného, ale mohlo to být i naopak,“ uvedl dále předseda senátu.

Upozornil také na zcela odlišné chování obou mužů po nehodě. „Zatímco obžalovaný zůstal stát na místě, poškozený odjel a neoznámil to ihned na policii. Kdyby to bylo obráceně, tak by jistě právní kvalifikace k takovému jednání u obžalovaného byla přiléhavá,“ konstatoval Sperk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám