Hlavní obsah

Zplodiny hoření se ke sbírkám v Museu Kampa dostaly přes vzduchotechniku

Praha

Zástupci Prahy a vedení Musea Kampa v pátek zveřejnili podrobnosti ke středečnímu požáru v technické místnosti muzea. Zplodiny se podle hasičů dostaly ke sbírkám přes vzduchotechniku.

Hasiči v Museu Kampa Video: HZS Praha

 
Článek

„Požár byl pro nás zvláštní a specifický, první jednotka byla na místě do sedmi minut. Problémem bylo zařízení, které hořelo a bylo pod elektrickým proudem. Těžce se tam dostávalo, používali jsme nejprve oxid uhličitý,“ uvedl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Podle něj hasičům komplikoval zásah horší příjezd na místo a šíření zplodin vzduchotechnikou. „Zkoumáme také chování požárněbezpečnostních zařízení a chtěli bychom se podílet na jejich rekonstrukci, aby se to neopakovalo a sbírky byly ochráněny,“ konstatoval Prudil.

Pospíšil: Provizorně se otevře do 14 dnů

Předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových a pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) uvedl, že škoda byla vyčíslena na více než 10 milionů korun. „Kouř nejvíce zasáhl velký depozitář. Technické zázemí je velmi poškozeno, na uměleckých sbírkách v depozitáři je popílek a mazlavý prach. Máme plán provizorně otevřít muzeum do 14 dnů,” uvedl Pospíšil.

Díla ve velkém depozitáři se budou muset odstranit a vyčistit. Náklady jsou v milionech korun a bude to trvat více než půl roku. Muzeum založilo peněžní sbírku na svou podporu.

Plameny zachvátily Museum Kampa ve středu odpoledne. Hasiči je dostali pod kontrolu během dvou hodin. Hořelo v technické místnosti, kde je rozvaděč.

V areálu Musea Kampa hořelo

Krimi

Zplodiny hoření se dostaly do výstavních prostor a mohly je poškodit. Pospíšil ve středu řekl, že v místnosti svařoval pracovník města panty a od toho chytlo obložení místnosti.

Z muzea bylo evakuováno 100 lidí a byla uzavřena plavební komora na Vltavě, která je vedle Sovových mlýnů. Jednoho člověka záchranáři ošetřili.

Foto: HZS Praha

Požár v Museu Kampa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám