Hlavní obsah

Znalkyně: Kateřina Mauerová se chovala jako pedofilní sadista

Právo, Novinky, ČTK, jac, pno, pko
BRNO
Aktualizováno

Chování Kateřiny Mauerové jeví známky sadismu s prvky pedofilie, uvedla v pondělí znalkyně v oboru psychiatrie Miluše Hamplová u Krajského soudu v Brně, kde pokračuje líčení v kauze týraných chlapců v Kuřimi. Vypovídají znalkyně v oboru psychologie, psychiatrie a sexuologie. Teta týraných sourozenců Ondřeje a Jakuba se proti posudku ohradila a znalkyně obvinila, že jí vyhrožovaly.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kateřina Mauerová při pondělním jednání soudu.

Článek

Kateřina Mauerová má nadprůměrnou inteligenci, velkou fantazii, racionální myšlení a přirozený respekt, zaznělo u soudu. Její chování k týraným chlapcům označila psychiatrička jako pseudopedagogický sadismus s prvky pedofilie.

Zda je ale Kateřina Mauerová sexuální deviant, se během přípravy posudku nepodařilo zjistit. Mauerová odmítla na otázky sexuality odpovídat.

Kateřina: znalkyně na mě křičely, že napíšou, že jsem sadista

Kateřina Mauerová odmítla posudek na svou osobu a obvinila znalkyně, že jí vyhrožovaly a křičely na ni. "Bylo mi řečeno, že pokud nebudu spolupracovat, napíšou tam, že jsem pedofilní sadista," tvrdí Mauerová, která z nátlaku viní hlavně sexuoložku Růženu Hajnovou, která jí měla hrozit, že "na tom bude u soudu špatně".

:. Znalkyně zleva Růžena Hajnová (sexuoložka), uprostřed Miluše Hamplová (psychiatrička), Blanka Zapletalová vpravo (psycholožka)foto: Právo/Petr Kozelka

"Bylo mi řečeno, že z Kláry už oběť udělaly, a pokud budu spolupracovat, tak by ta oběť ze mě mohla být," uvedla Kateřina Mauerová. "Nespolupracovala jsem, protože informace utíkaly do médií," dodala.

Soudce ji upozornil, že by mohla být obviněna z křivé výpovědi, pokud se její obvinění neprokážou. "Pane předsedo, já říkám pravdu. Já vím, že jdu hlavou proti zdi. Mně už ani tak nejde o tu hlavu, ale o ten princip," řekla plačící Kateřina Mauerová.

Co řekli znalci o dalších aktérech případu:
Jan Šrkla
"Nepodařilo se nám s ním navázat užší kontakt, na hodně věcí odmítl odpovídat. O Barboře prý neví ani jak je stará, jakou školu měla. Má podprůměrnou inteligenci, je snadno ovlivnitelný autoritami. Mohl rozpoznat nebezpečí svého chování a ovládnout se".
Jan Turek
"V mládí měl výchovné problémy. Skutečnost, že takový dominantní a nezávislý jedinec vyhověl Kateřině s týráním, svědčí o jeho podřízeném postavení ve skupině."
Hana Bašová
"Je lehkomyslná, má nedostatek empatie, je aktivní, dynamická. Zkresleně vnímá situaci, má impulsivní znaky s agresivními prvky."

Kláře Mauerové vymývali mozek

Líčení začalo rozborem osobnosti Kláry Mauerové. Je to podle odborníků nevyzrálá osobnost se sklony k předvádění se a se smíšenou poruchou charakterizovanou závislostí na jiných.

Znalkyně o Kláře Mauerové mimo jiné řekly: "Mohla rozpoznat nebezpečnost svého činu a své jednání mohla ovládat. Od 'doktora' jí bylo tvrzeno, že pokud nebude mít Ondra terapie, jeho chování by mohlo vést až ke kanibalismu. Klára jednala pod vlivem manipulace, dalo by se to nazvat vymývání mozku,“ řekla jedna z odbornic v pondělí u soudu.

Sexuální podtext

Klára si podle jednoho znalce nejdříve zapisovala, co Anička dělá a říká. Pak přišel i sexuální podtext. "Zalehávání, hlazení Aničky po celém těle, až na sexuální vstupy. Po týrání na chatě překročila Klára rubikon a ztratila vůli rozhodovat,“ zaznělo před soudem.

"Je to pachatel i oběť, její mateřský cit se stal zvrácený. 'Doktor' jí vyznával lásku, posílal jí květiny, dárky. Mluvil o společné budoucnosti," uvedla jedna ze znalkyň.

:. Klára Mauerová při pondělním jednání soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

Podle ní je Klára Mauerová sexuálně nevyzrálá. Navíc má už od dětství pocit, že je odstrčená, a cítila se nejistá. "Klára má symptom popelky, byla nejmladší sestrou. Hrozili jí, že Ondra se bude chovat jako ti zlí páni k Aničce. Kláře určitě neradil odborník. O své děti se bála, ale vyháněla čerta ďáblem,“ uvedla psycholožka v soudní síni.

Ke své sestře Kateřině měla Klára velmi silný vztah. Považovala ji za svoji náhradní matku. Právě Kateřina Mauerová podle některých svědků a důkazů mohla svoji mladší sestru zmanipulovat, aby na týrání dětí přistoupila.

Chtěla zachránit Aničku

Duševní poruchou Klára Mauerová netrpí, uvedla psychložka. Věděla, co dělá. Byla ale zmanipulovaná a vedla ji snaha zachránit Aničku, tedy nemocnou malou dívku, na kterou si hrála podstatně starší Barbora Škrlová, další z obžalovaných.

Mauerová je pondělnímu líčení osobně přítomna. Od zahájení soudu je velmi rozrušená a pláče. Přítomna je i Kateřina Mauerová a Jan Turek. Obžalovaným v kauze mučení sourozenců Ondřeje a Jakuba, mezi nimiž jsou i matka a teta chlapců, hrozí až 12 let vězení.

Znalci se mají vyjádřit také k Barboře Škrlové, která se vydávala za dítě.

Reklama

Související články

VIDEO: Klára Mauerová - zcela zlomená žena

Matka dvou týraných chlapců Klára Mauerová se s postupujícím projednáváním tzv. kuřimského případu jeví jako zcela zlomená žena. Přišla o všechny jistoty,...

Výběr článků

Načítám