Hlavní obsah

Znalec: Psychicky nemocný primář dětem nešetrnými zákroky nezpůsobil těžkou újmu

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Zdravotní komplikace, které nejméně deseti dětským pacientům způsobil nešetrnými zákroky psychicky nemocný exprimář klatovské nemocnice Jiří Havránek (42), nebyly podle soudního znalce těžkou újmou na zdraví.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po výslechu znalce jsem důkazní situaci opětovně vyhodnotil se závěrem, že ani v jednom případě nejde z hlediska trestního práva o těžkou újmu na zdraví,“ řekl ve čtvrtek Právu plzeňský krajský žalobce, který se kauzou zabývá.

Podle něho to ale neznamená, že by byl případ uzavřen. „Situace se mění jen v tom, že k dozoru nad dalším šetřením nyní bude příslušné okresní státní zastupitelství,“ dodal žalobce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze spisu vyplývá, že Havránek trpí bipolární afektivní poruchou, přičemž v důsledku tohoto vážného duševního onemocnění prováděl na dětech neadekvátní, až téměř sadistické zákroky. Jednalo se zejména o mnohočetné a opakované vpichy do žil. Některým dětem se rapidně zhoršil zdravotní stav a musely být převezeny na jednotku intenzivní péče.

Znalec ale nepotvrdil, že by se nemocné děti dostaly do ohrožení života jen v důsledku Havránkových zákroků. Na druhou stranu v písemném posudku uvedl, že takto mimořádnou vystupňovanou a prodlužovanou bolestí hraničící s mučivými útrapami děti velmi trpěly.

Znalci budou hodnotit zákroky 

Havránek se ale zřejmě trestu vyhne. Podle psychiatrů své počínání nemohl ovládat a nerozpoznával ani jeho škodlivost, neboť trpí bipolární afektivní poruchou, což je vážná duševní choroba dříve známá pod označením maniodepresivní psychóza. Policisté na základě těchto závěrů pak případ, který kvalifikovali jako ublížení na zdraví z nedbalosti, letos v srpnu odložili pro nepříčetnost podezřelého.

Státní zastupitelství ale rozhodnutí o odložení věci zrušilo, mimo jiné proto, že se mu nezdála ta část znaleckého posudku, podle které měl Havránek kromě ovládacích zcela vymizelé i rozpoznávací schopnosti.

Znalci tak zřejmě ještě budou muset podrobněji odpovědět na otázku, jestli si jako lékař s vysokoškolským vzděláním musel být Havránek vědom toho, že zákroky, které praktikoval, mohou vést ke způsobeným následkům. Pokud by totiž tomu tak bylo, jednal by v nepřímém úmyslu, což už je důvodem k zahájení trestního stíhání.

Bipolární afektivní porucha (B. A. P.)

Závažná mentální porucha, která se projevuje prudkým střídáním nálad, které oscilují mezi fází manické psychózy (mánie) a těžké tzv. bipolární deprese.

manické fázi postižený jedná impulsivně, vystupuje sebevědomě a má sklon provádění nepromyšlených, nezřídka destruktivních činů.

depresivní fázi je postižený skleslý a podrážděný, bez schopnosti prožívat radost a s pocitem vlastní bezvýznamnosti. Jeho jednání může být agresivní, a to jak vůči okolí, tak vůči vlastní osobě.

Nemocní občas zažívají příznaky obou fází zároveň, jindy je jejich střídání nevyzpytatelné. Někdy na sebe fáze přímo navazují, jindy se může vyskytnout remise, tedy období bez příznaků.

Bipolární afektivní poruchou (dříve nazývanou maniodepresivní psychóza) trpí zhruba 1 procento populace. Příčiny jejího vzniku nejsou dosud objasněny.

Havránek se hájí tím, že všechny své léčebné postupy správně indikoval a dělal je pro dobro pacientů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepříčetný primář mučil dětské pacienty

Představte si, že svěříte nemocné dítě lékaři a on vám ho s klidem vrátí polomrtvé s tím, že se mu zákrok nepovedl. Tohle není žádný scénář filmového dramatu,...

Výběr článků

Načítám