Hlavní obsah

Znalci: Vrah z Kmetiněvsi může čin v dospělosti zopakovat

Právo, David Hluštík, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtrnáctiletý vrah Barbory Němečkové z Kmetiněvsi trpí nekrofilním sadismem. Na tom se shodli odborníci, kteří ho vyšetřovali. Nyní se podrobuje sexuologické léčbě v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Za půl roku by měla být léčba ukončena s návrhem na přeřazení do výchovného zařízení. Mladý vrah se tak může dostat i do dětského domova. V 18 letech bude volný.

Foto: Markéta Kobrsková

Spisovatelka Markéta Harasimová křtila svou 12. knihu, erotický román Mrazivé hry

Článek

Podle ředitele bohnické léčebny Zdeňka Bašného soud ale pravděpodobně rozhodne o ochranné výchově, takže nezletilý deviant zřejmě dál zůstane v péči lékařů psychiatrické léčebny.

"Během sexuologické léčby by mělo terapií dojít k útlumu jeho sexuální poruchy. Momentálně s ním nejsou problémy," řekl Právu Bašný. Pokud léčba dosáhne uspokojivého stavu, doporučí vedení léčebny jeho přemístění do výchovného zařízení.

Problém je v tom, že v republice takto specializovaná pracoviště nejsou. "Je to výjimečný případ. Pro nezletilé s tak vážnou úchylkou nemáme zařízení, kde by se mohli léčit," poznamenal Bašný.

Kastrace: řešení, které nelze vynutit

Hrůzný čin totiž spáchal před patnáctým rokem svého života, takže za něj není trestně zodpovědný. Zde se nabízí přirovnání ke spartakiádnímu vrahovi Strakovi, který před devatenácti lety ženy vraždil a zneužíval. Své skutky ale spáchal v šestnácti letech a byl za ně odsouzen. Roky si odseděl ve věznici, byla mu nařízena ochranná léčba, nyní je v opavské psychiatrické léčebně a čeká na rozhodnutí soudu o svém propuštění.

"Straka má podanou žádost na ambulantní léčbu. Absolvoval veškerou dostupnou terapii včetně kastrace. Jeho pohlavní pud je potlačený a není pro nikoho nebezpečný," uvedl ředitel opavské léčebny Ivan Drábek. Mnohonásobný sexuální vrah je hospitalizován na otevřeném oddělení a má dokonce povoleny vycházky.

Léčebná kastrace by mohla být řešením i pro vraha dívky z Kmetiněvsi.

V osmnácti bude čistý

V osmnácti létech však před zákonem bude čistý jako lilie a pokud se sám nerozhodne, nikdo ho nedonutí takový zákrok podstoupit. "Neznám právní nástroj, jak ho k takovému zákroku přinutit. To by musel spáchat další delikt. Když bude bezproblémový, tak s tím nikdo nic neudělá," svěřil se Bašný.

S tím souhlasí i jeho opavský kolega. "I v případě, že by souhlasili jeho zákonní zástupci, tedy rodiče, by to nebylo možné. Dle mého soudu by to narazilo na listinu základních práv a svobod, která to vylučuje."

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové navíc není kastrace samospasitelná. "Nejsem si jistá, že to jeho problém vyřeší. Při použití určitých terapeutických postupů se musí naučit kontrolovat své chování," uvedla Čírtková. Ani v případě úspěšné léčby se ale neví, jak dlouho mladému vrahovi kontrola chování vydrží.

"Člověk trpící sexuální poruchou ví, že to, co dělá, je špatné, ale nemá pocit viny," míní psycholožka. Deviant trpící nekrofilním sadismem je pro společnost zvlášť nebezpečný. "Násilí páchané na jiném u něj vzbuzuje vzrušení a sexuálně ho uspokojuje. Mrtvé tělo u něj vyvolává touhy a choutky," řekla Čírtková.

Existuje několik variant pacifikace

Podle zákona o soudnictví nad mládeží musí soud v případech, jaký se stal v Kmetiněvsi, uložit dětskému vrahovi ochrannou výchovu, která může být prodloužena maximálně do jeho devatenácti let. Žádný horší trest dostat nemůže. Podle spoluautorky tohoto zákona Heleny Válkové ale může soud postupovat také na základě zákona o zdraví lidu a na základě odborného lékařského posudku chlapce umístit na psychiatrii.

"A pokud by lékaři nedošli k závěru, že se vyléčil, že není nebezpečný, mohl by tam být třeba až do smrti," řekla ve středu Válková Právu. Problémem je, že v tuto chvíli v Česku neexistuje psychiatrická léčebna, specializovaná na takto mladé sexuální devianty, odkud by zároveň nebylo možné utéct.

Nové zařízení v Bohnicích

Řešení se ale přesto už rýsuje. Podle předběžných jednání mezi ministerstvem školství a ředitelem Psychiatrické léčebny v Bohnicích Zdeňkem Bašným by specializovaný a dobře zabezpečený ústav pro dětské pachatele nejzávažnějších trestných činů, který by úzce spolupracoval se zdejším oddělením dětské psychiatrie, mohl vzniknout v rekonstruované budově na okraji bohnického areálu.

Jak uvedla před nedávnem pro Právo mluvčí ministerstva školství Michaela Lagronová, tento ústav by mohl začít fungovat do roka. Základní nutnou podmínkou ale je, aby zákonodárci schválili připravenou novelu zákona o ústavní a ochranné výchově, která má omezit právo dětí a mladistvých v ochranné výchově na samostatné vycházky.

Starší pachatelé, tedy mladiství a dospělí devianti, by v budoucnu měli třeba i na doživotí končit v dalším speciálním, tzv. detenčním ústavu, hlídaném vězeňskou stráží. Jeho vznik předpokládá nový trestní zákoník, který by se měl v nejbližší době začít projednávat ve Sněmovně. Pokud ho parlament schválí, platit by měl od ledna 2006.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám