Hlavní obsah

Znalci umožnili stíhání muže, který vjel autem do domova důchodců v Tachově

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Muž, který letos na jaře vjel autem do domova pro seniory v Tachově, zřejmě skončí před soudem. Znalci nyní vyloučili, že by 32letý Josef K. jednal v nepříčetnosti. Z jejich posudku vyplývá, že v době činu sice nebyl úplně při smyslech, ale alespoň částečně si uvědomoval, co dělá.

Nehoda v TachověVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Nehoda si tehdy vyžádala jednu oběť - třiadevadesátiletá žena leknutím upadla a později zemřela v nemocnici zřejmě následkem prodělaného šoku.

Do zařízení jel za babičkou, neboť měl intuici, že se jí něco stane
zdroj obeznámený s případem

„Ze znaleckého posudku vyplývá, že řidič měl sice snížené rozpoznávací a ovládací schopnosti, nikoliv však zcela vymizelé. Navíc do tohoto stavu se přivedl sám, když vysadil léky, které měl užívat v rámci ambulantního ochranného léčení protitoxikologického,“ řekl v úterý Právu tachovský státní zástupce Pavel Reiser, který dohlíží na vyšetřování případu.

Foto: ZZS Plzeňského kraje

Auto projelo až do útrob tachovského domova pro seniory

Podle něj tak nic nebrání tomu, aby bylo zahájeno trestní stíhání. „Podezřelý je schopen chápat smysl trestního řízení. Zatím je umístěn v psychiatrické léčebně. K patřičným úkonům přistoupíme, až to dovolí jeho zdravotní stav,“ dodal žalobce.

Řidič, který vjel autem do domova pro seniory, mířil za babičkou

Krimi

K případu vyjížděli policisté, hasiči i záchranáři 31. května kolem 17. hodiny. Po projetí dvojitými dveřmi se vůz Škoda Fabia zastavil na hlavní chodbě.

Tvrdil, že je napojen na vesmír

Násilný vjezd do objektu kriminalisté posoudili jako zločin obecného ohrožení. Za to pachateli hrozí až osmiletý trest. Podezřelý muž tehdy z místa utekl a policisté ho dopadli později na zahradě sousedního domu. Test na alkohol a drogy měl negativní. U výslechu tvrdil, že si na okamžiky, kdy vjel dveřmi do budovy, vůbec nepamatuje.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Bizardní nehoda si tehdy vyžádala jednu oběť.

„Uvedl, že do zařízení jel za babičkou, neboť měl intuici, že se jí něco stane. Tvrdil přitom, že napojený na vesmír,“ řekl Právu zdroj obeznámený s případem. Policisté ho následně převezli na psychiatrii, kde je stále hospitalizovaný. Jak zjistilo Právo, psychiatři u Josefa K. diagnostikovali toxickou psychózu, což je duševní choroba vyvolaná drogami.

Byl jsem napojený na vesmír, vysvětlil muž, který vjel autem do domova důchodců

Krimi

Nebezpečné chování u něho může vyvolat nejen požití samotné drogy, ale i abstinence, pokud není tlumen prášky. Odborníci upozorňují, že příznaky tohoto onemocnění obvykle nutí člověka jednat tak, že ohrožuje nejen sebe, ale i své okolí.

„Zpravidla trpí stihomamem. Může například vyskočit z okna před domnělým nepřítelem či zaútočit na své blízké, které považuje za agenty tajných služeb v převlečení,“ popisují znalci nejčastější příznaky toxické psychózy.

Reklama

Výběr článků

Načítám