Hlavní obsah

Znalci řeší, zda Kočka před vraždou Ďurička napadl

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Definitivní jasno v otázce, jaký konflikt předcházel vraždě Václava Kočky mladšího (40), by v nejbližších dnech měli přinést soudní znalci v oboru lékařství, psychologie a genetiky. Právě oni by podle zástupce šéfa pražské mordparty Petra Rašpla mohli říci, zda střelbě z pistole hoteliéra Bohumíra Ďurička (55) předcházela jen slovní výměna názorů, ústní provokace Kočky směrem k Ďuričkovi, nebo dokonce Kočkův fyzický útok, jak tvrdí obhajoba.

Článek

"Tam skutečně došlo k nějakému oslovení, že Kočka Duričkovi něco řekl, ale my zatím nevíme co, protože nám to dosud neřekl ani Ďuričko. Je ale jasné, že došlo nejméně ke slovnímu konfliktu, a zda tam byla nějaká rána, to nelze vyloučit. Nějaké zranění (Ďurička) tam bylo, šel na ošetření a čekáme, jestli se to potvrdí nebo nepotvrdí,“ řekl ve středu Právu vyšetřovatel Kočkovy vraždy Rašpl.

Doplnil, že pro objasnění motivu jednání obviněného je důležitý především posudek genetiků. Na místě činu totiž byly zřejmě nalezeny krevní stopy více osob.

"Pokud se tam někde objeví Ďuričkova krev, tak se to samozřejmě přikloní k verzi, že byl napaden. To ale nechci předjímat, protože výsledky genetiky zatím nemáme,“ doplnil Rašpl.

Tvrzení, že Kočka mladší krátce před střelbou napadl údery pěstí Ďurička, totiž podle Rašpla podporuje zatím jen výpověď samotného obviněného a jeho přítelkyně Lucie Staňkové, která v okamžiku konfliktu seděla vedle svého partnera.

Vražda zůstane vraždou

"Nikdo jiný to napadení neviděl,“ uvedl k tomu Rašpl, ale hned dodal, že tuto verzi nevylučuje. "Nicméně to, že někdo dostane pěstí a druhého pak zastřelí, právní kvalifikaci vraždy nezmění, to je jasné,“ dodal Rašpl.

Naopak další dva svědci, kteří seděli u téhož stolu, hovoří o tom, že Kočka měl cosi chvíli před střelbou Ďuričkovi pošeptat do ucha a nějaký fyzický konflikt vyloučili. Jde o podnikatele Vratislava Šlajera a jeho přítelkyni Lenku Hanákovou.

"Určitě bych viděla, kdyby pan Ďuričko spadl na svou přítelkyni, protože právě s ní jsem se v ten kritický okamžik já bavila,“ konstatovala Hanáková.

Jako rozporuplné ale bere její svědectví těhotná Ďuričkova partnerka Staňková. „Ty lidi (Hanáková se Šlajerem) ani nevstali do toho stolu a popíjeli si dál víno. Že by přišli třeba na pomoc, to vůbec,“ řekla Právu Staňková s tím, že zmínění svědci ani nemohli pořádně vidět, co se v kritickou chvíli událo.

"Všichni viděli, že jsem byla od krve a že to nebylo od pana Kočky. Měla jsem přítelovu krev na krku a všude. Měl rozbitý obličej a nos. Já sama jsem měla opuchlé ucho, naražený bok a záda poté, co na mě přítel opakovaně spadl po úderech od pana Kočky,“ uvedla Staňková.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám