Hlavní obsah

Zmrzlého a hladového jezevčíka zachraňují v kamenolomu i specialisté na vyhledávání lidí

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov
Aktualizováno

Hrubosrstého jezevčíka se od pondělí snaží zachránit hasiči u Bernartic na Tachovsku. Pes při sobotním honu uvízl ve zbouraném kamenolomu, ze kterého se nemůže dostat ven. Do akce se v úterý zapojil i tým USAR, který se specializuje například na vyhledávání lidí v troskách budov.

Záchrana psa na Tachovsku Video: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Pes strádá hladem a sužují ho nízké teploty na bodě mrazu,“ řekla Právu mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Zatím je jezevčík naživu, hasiči v úterý potvrdili, že se ozývá.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči zachraňují psa ze skály.

Podle velitele zásahu Michala Pathyho se na místě za den vystřídá kolem třiceti mužů. V jednu chvíli jich je na místě kolem šesti, kopat mohou ale jen dva.

„V pondělí jsme odtěžovali zeminu a kameny, zatím s neúspěšným výsledkem. Teď jsme povolali speciální měřicí techniku z USAR týmu z Prahy, který se specializuje například na vyhledávání lidí v troskách budov po zemětřesení,“ řekl Právu Pathy. USAR je zkratka Urban Search and Rescue čili vyhledávání a záchrana v obydlených oblastech.

Složitý terén

Prozatím se všechny vyzkoušené cesty ukázaly jako slepé. V úterý se hasiči pomocí takzvaného echolokátoru snaží zjistit přesné místo, ve kterém se pes nachází. Nejedná se o klasickou noru, ale o hustou spleť několika chodbiček, které kříží kameny.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči zachraňují psa ze skály.

„Terén je velmi složitý, je problematické se tam vůbec dostat. Každou chvíli hrozí zřícení kamenů. Musíme dávat velký pozor,“ podotkl Pathy.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči bojují o život jezevčíka.

Kolik času hasiči na záchranu psa mají, není jasné. Pes v podobné noře dokáže vydržet i týden. „Jsou i případy, kdy se živého psa podařilo dostat ven i po patnácti dnech. Záleží na pejskovi, dokdy vydrží. Dokud budeme mít odezvu, budeme hrabat,“ dodal Pathy.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči bojují o život jezevčíka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám