Hlavní obsah

Zmizel svědek v kauze proti bratrovi exministra Řebíčka

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen několik dní před plánovaným začátkem soudu se skupinou dvou bývalých a jednoho současného policisty, ve které působil i bratr exministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka, zmizel podle zjištění Práva hlavní svědek v celé kauze, podnikatel Michael Bartes.

Foto: Petr Horník, Právo

Ex-ministr dopravy Aleš Řebíček

Článek

Právě on přitom poskytl policii nahrávky nasvědčující podezření, že skupina vybírala statisícové částky na úplatcích od lidí, kterým hrozila trestním stíháním.

Celý proces tak může být ohrožen, Bartesovo svědectví o tom, jak ho měl Adam Řebíček, Roman Majerník a Radek Turišin vydírat, je totiž klíčové.

Po důležitém svědkovi by tak měla v současné době začít pátrat policie. „Dali jsme jí k tomu pokyn, protože se nám nepodařilo doručit mu předvolánku k hlavnímu líčení,“ řekl k tomu Právu Roman Dobeš, šéf teplického okresního soudu, u kterého v úterý proces začne.

Soud se bude asi odročovat

Pokud se policii nepodaří Bartese do té doby sehnat, je podle něj pravděpodobné, že se soud bude odročovat. Mluvčí teplické policie Daniel Vítek ve středu odpoledne uvedl, že pátrání po Bartesovi zatím vyhlášeno nebylo.

Náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová v této souvislosti uvedla, že Bartes je důležitý svědek obžaloby a ta by tak musela na jeho nepřítomnost u soudu reagovat. „V tuto chvíli ale případné další kroky nebudeme předjímat,“ uvedla Bradáčová.

Bartes na aktivity skupiny upozornil poté, co jim podle svých slov vyplatil coby majitel teplického autobazaru v letech 2006 až 2008 celkem tři milióny korun. Tehdejší policisté za ním prý přišli s tím, že ho vyšetřují pro podezření ze zpronevěry. Bartes jim údajně začal vyplácet statisícové částky, všechna jednání s trojicí si ale nahrával.

Všichni členové skupiny pak byli podle Bradáčové obžalováni z přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele a u soudu jim teď hrozí až osm let vězení. Majerník i Řebíček již od policie odešli, zůstal u ní jen Turišin, ale už dva roky je postaven mimo službu a bere pouze polovinu platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám