Hlavní obsah

Zlý muž promluvil: Zastrašoval jsem lidi, kteří vadili politikům plzeňské ODS

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kde nepomohla domluva, tam poslali svého „zlého“ muže. Recidivista Vojtěch Sivák (34) tvrdí, že pro některé politiky plzeňské ODS dělal špinavou práci. Teď promluvil pro Právo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zastrašoval jsem lidi, kteří jim stáli v cestě. Násilím jsem řešil jejich obchodní spory, ale i třenice, které mezi sebou měli,“ řekl Právu Sivák. Na seznamu těch, kteří měli dostat výstražnou lekci, byli například i plzeňský primátor Martin Baxa nebo člen výkonné rady ODS Roman Jurečko.

Sivákovo tvrzení koresponduje s jeho výpovědí, kterou začátkem července učinil na policii v případu stamiliónových daňových úniků, v němž figuruje ještě dalších osm obviněných včetně dnes již bývalých členů plzeňské ODS Radka Mráze, Adama Soleha a Tomáše Vlčka.

Sháněl bílé koně

Sivák přiznal, že před dvěma lety sháněl bílé koně coby jednatele do firem, jež prodávaly pohonné hmoty a neplatily daň. Za svého zaměstnavatele považoval Mráze, který byl v té době radním prvního městského obvodu a členem regionální i oblastní rady ODS.

„Staral jsem se mu o ubytovny a odtud jsem také vybíral lidi do těch firem. No a pak jsem dělal ty věci okolo. Mlátil jsem pro něho lidi nebo jsem jim alespoň vyhrožoval. Ujišťoval mě, že zná nějaké policisty, kteří se když tak postarají, kdyby v tom byl nějaký problém,“ prohlásil Sivák.

Zbil majitele salónu

Sivák si nyní odpykává devítiměsíční trest za to, že zbil plzeňského majitele salónu krásy Michala Sičáka.

Útok si podle Siváka objednal spolumajitel konkurenčního podniku a člen místního sdružení ODS Radek Novák. Pro něho prý Sivák v minulosti podřezal billboardy dalších konkurenčních firem.

Mlátil jsem pro něho lidi nebo jsem jim alespoň vyhrožoval.
Vojtěch Sivák

Právo kontaktovalo jednoho ze členů oblastní rady ODS, o kterém Sivák tvrdí, že jej měl na pokyn Nováka s Mrázem přinutit k větší loajálnosti. Ten souhlasil s rozhovorem pouze za podmínky, že jeho jméno redakce nezveřejní.

Měl prostřelit sedačku

„Začátkem loňského léta jsem přijel domů a před barákem stál nějaký muž. Oslovil mě, jestli můžeme jít stranou, že má pro mne důležitou informaci. Pak mi začal vyprávět, co je Novák za gaunera, že pro něho dělá černou práci a že už zmlátil nějakého chlapa a taky rozřezal billboardy. Prý za mnou přišel proto, aby mi řekl, co mně má provést, že už toho má dost a chce s tím skončit,“ vyprávěl politik.

Když se dozvěděl, čím ho měl Sivák vyděsit, málem se zhroutil. „Dostal za úkol prostřelit sedačku u spolujezdce v autě, kde vozím syna své bývalé partnerky, kterého mám hrozně moc rád. Mluvil o tom, že od nich dostal i zbraň,“ pokračoval muž.

Přiznává, že Sivákovi je velmi vděčný za to, že ho přišel varovat. „Byl jsem z toho úplně vyřízenej, a tak jsem Siváka požádal, jestli by byl ochoten zajít se mnou na policii a oznámit to. On se mi omluvil s tím, že nemůže, že je po něm vyhlášené pátrání,“ řekl dále politik.

Nakonec se tedy rozhodl, že bude lepší s tím nic nedělat. „Proč já? Měl jsem s těmi lidmi svého času určité názorové rozepře. Nikdy by mě ale nenapadlo, že to zajde až takhle daleko. Proto zvažuju, že už se v politice dál angažovat nebudu,“ uzavřel muž.

„Sivák? To jméno mi nic neříká. Možná bych ho poznal podle vidění, stýkám se se spoustou lidí,“ reagoval na dotaz Práva Novák. S Mrázem se podle svých slov zná z doby, kdy ho zaměstnával ve firmě.

Balíčky do vězení

Že byl Mráz se Sivákem ve velmi úzkém kontaktu, potvrdila Právu Sivákova družka. Džeksn, jak Mráze přezdívali, chodil za Sivákem i do věznice. Návštěvy u odsouzených přitom vězeňská služba povoluje pouze rodinným příslušníkům nebo lidem, kteří patří do okruhu blízkých rodinných přátel.

„Mráz mi také pravidelně přispíval na balíky, které jsem Vojtovi posílala do vězení. Všechno bylo v pohodě až do května, kdy policie všechny obvinila z těch daňových podvodů. Pak přestal komunikovat a já jsem neměla důvod ho sama vyhledávat,“ uvedla Sivákova partnerka.

Mráz se jí zase ozval týden před tím, než měl Sivák poprvé vypovídat po zahájení trestního stíhání. „Řekl mi, že jestli s ním budu mluvit, tak ať mu řeknu, aby proti němu nevypovídal a nechal v tom jen Vlčka (bývalý asistent náměstka primátora Petra Runda, pozn. redakce). Slíbil, že kdybych potřebovala nějak finančně pomoci, tak se na něho můžu obrátit. Dal mi hned tři tisíce korun pro Vojtu na balík s tím, abych ho pozdravovala,“ pokračovala žena.

Z Mrázova jednání ale dostala strach a informovala o tom policii. „Je to hloupost. Sivák je kriminálník a sleduje tím svůj prospěch,“ prohlásil Mrázův advokát Jan Brázda. Podrobněji ale o případu hovořit nechtěl. „Nemám k tomu souhlas klienta,“ uvedl.

U klíčového Sivákova výslechu na policii 3. července Brázda ale chyběl – poslal tam za sebe koncipienta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám