Hlavní obsah

Zloději v maskách opic vykrádali kamiony na českých dálnicích, řidiči spali

– Praha • Aktualizováno

Gang deseti lidí, kteří vykrádali kamiony na českých dálnicích, zadrželi a obvinili v uplynulých dnech policisté. Zloději se skrývali pod maskami opic a vybírali si cenný náklad, jako elektroniku, oblečení nebo lego. Gang zadržela policie v Polsku, kde měli sklad. Policie o případu informovala v úterý.

BEZ KOMENTÁŘE: Razie proti gangu zlodějůVideo: Policie ČR

 
Článek

Policisté zaregistrovali nájezdy zahraničního gangu poprvé již v roce 2016. Po navázání kontaktu se zahraničními kolegy zjistili, že gang řádí i v okolních státech, jako Rakousku, Německu, Itálii a na Slovensku.

Modus operandi byl ve většině případů dost podobný. Skupina pěti až šesti lidí si vyhlédla kamion na dálnici D1 nebo D5 a počkala, až se řidiči uloží ke spánku.

Foto: Policie ČR

Zloději kradli z kamionu věci po roztržení plachty.

„Zpravidla okolo deváté hodiny večerní pak v luxusních vozech vyjeli kontrolovat odpočívadla, kde u zaparkovaných kamionů nařezáním plachet zjišťovali, co vozidla převážejí. Zajímali se především o elektroniku, značkové oblečení, kosmetiku, jejich zájmu však neunikly ani motorové pily, pneumatiky či lego,” uvedla mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová.

Vzali desítky palet

V jednom případě zloději na dálnici D11 ukradli 13 palet lega za 1,5 milionu korun. Z dalšího kamionu zmizelo devět palet. Zboží odváželi podle policie v dodávce, kterou měli připravenou. Kriminalisté u nás napočítali stovky vykradených kamionů v několika krajích republiky. „Obličeje schovávali podle některých řidičů, které zloději vzbudili, pod maskami opic,“ konstatovala Sikorová.

Foto: Policie ČR

Vykradený kamion

Zadržení členů gangu ve věku od 30 do 40 let proběhlo zásahovou jednotkou v několika obcí v Polsku a účastnili se ho také policisté z Německa a Rakouska. Při domovní prohlídce policisté zajistili tři miliony korun a luxusní auta Porsche, Audi či BMW.

Foto: Policie ČR

Vykradený kamion

„Všem zadrženým bylo sděleno obvinění z účasti v organizované zločinecké skupině a také obvinění z účasti na krádeži zboží na území Rakouska a Polska, a také pomoci při ukrývání a prodeji tohoto zboží. V průběhu dalšího vyšetřování bude podezřelým doplněno obvinění z účasti na trestné činnosti páchané na území ČR. Všichni obvinění byli vzati do vazby,” uzavřela Sikorová.

Policie po zadokumentování veškerých důkazů pošle spis do Polska, kde s obviněnými bude probíhat soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám