Hlavní obsah

Zloději olupovali kov ze stožárů, dva z nich se zřítily

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Policii se podařilo dopadnout trojici zlodějů, kteří na počátku června nedaleko Příboru na Novojičínsku ukradli železné vzpěry elektrických stožárů a způsobili tím jejich následné zřícení a škodu za 12 miliónů korun. Jeden ze zlodějů skončil ve vazbě, další dva jsou vyšetřovaní na svobodě.

Foto: Policie ČR

Zloději ukradli železné vzpěry, následným poryvem větru se pak dva stožáry zřítily na louku.

Článek

Dva stožáry, umístěné na pastvinách, se zřítily v noci na pondělí 4. června. Zloději na nich předtím odcizili takzvané výztužové profily. Policii se po několika měsících podařilo viníky odhalit. Muži ve věku od 45 do 65 let se živí sběrem železa a tři z nich již mají trestní minulost.

„V průběhu vyšetřování jsme zjistili, že si pro části železné konstrukce stožárů jezdili opakovaně. Dva stožáry doslovně olupovali jako perníkovou chaloupku. Pomocí páčidel, pilky na železo a kladiva konstrukci demontovali. Vlivem silného větru pak konstrukce povolila a stožáry s narušenou statikou spadly. Naštěstí se v dané lokalitě nikdo nepohyboval, také pasoucí se krávy v blízkosti stožáru nebyly zasaženy,“ uvedl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

Foto: Policie ČR

Zloději ukradli železné vzpěry, následným poryvem větru se pak dva stožáry zřítily na louku.

Policisté také zjistili, že odcizené železo zloději dodávali do jedné ze sběren společně s jiným starým železem. „Vztahy s touto sběrnou měli takové, že mu stačilo zavolat a zaměstnanec ochotně přijel a železo od nich odkoupil,“ řekl mluvčí.

Muži byli obviněni z přečinu krádeže a zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Hrozí jim až osm let vězení. Škoda na odcizených částech stožárů byla vyčíslena na 7,5 tisíce korun, následnou destrukcí pak vznikla škoda za 12 miliónů. Prodejem železa si obvinění vydělali jen pár stokorun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám