Hlavní obsah

Zloději na Břeclavsku ukradli z vinohradu 1700 kilogramů hroznů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie pátrá po zlodějích, kteří o uplynulém víkendu sklidili z vinohradů u Vrbice na Břeclavsku bezmála 1700 kilogramů hroznů. Podle policejní mluvčí Kamily Haraštové jde o jednu z největších krádeží úrody, jaké se na jihu Moravy v uplynulých letech odehrály.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle kriminalistů má krádež na svědomí početná skupina zlodějů. Ve viniční trati Ulehle sklidili 850 kilogramů odrůdy Chardonay a více než 800 kilogramů odrůdy Svatovavřinecké.

Majiteli vinohradu, kterým je soukromá vinařská firma, vznikla škoda přibližně 30 tisíc korun. Finanční ztráty nejsou velké, škody na úrodě jsou ale pro firmu podle policistů nedozírné.

Za nelegální sběr si zloději mohou vysloužit až dvouleté vězení, dodala Haraštová. Zároveň vyzvala vinaře, aby sami důsledně dohlíželi v době před sklizní na vinohrady.

Se zloději a vandaly se moravští vinaři potýkají celoročně. Z vinohradů často mizí sazenice i hrozny a ze sklípků víno. Každý rok je na vinohradech zaznamenán alespoň jeden větší případ vandalství. Novinkou jsou krádeže kovových sloupků, které se využívají jako vzpěry pro vinné hlavy, jichž na Znojemsku zmizelo v květnu několik set.

Reklama

Výběr článků

Načítám