Hlavní obsah

Zloději destiček z Terezína čekají na soud na svobodě

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEREZÍN

Trojici mužů podezřelých z dubnové krádeže více než osmi stovek bronzových destiček se jmény obětí nacismu z areálu Národního hřbitova v Terezíně, hrozí až osmileté vězení.

Článek

„Památníku Terezín, jenž hřbitov spravuje, způsobili škodu za dva a půl milionu korun. Budou tak souzeni podle třetího odstavce trestného činu krádeže s vyšší trestní sazbou,“ řekl ves tředu Právu šéf litoměřické kriminálky Roman Rainer s tím, že vyšetřování případu je u konce. „Nejpozději v pátek bude spis předán státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby.“

Rainer dále uvedl, že všichni tři obvinění byli minulý čtvrtek propuštěni z vazební věznice, neboť důvody vazby pominuly. „U jednoho z podezřelých hrozilo, že by pokračoval v trestné činnosti. Další dva mohli ovlivňovat svědky,“ připomněl, proč nesměli na svobodu.

Zloději ukradli mezi 11. a 16. dubnem ve dvou etapách dohromady 827 destiček. Část z nich objevila policie ve sběrně v Nehasicích na Lounsku. Všechny byly rozbité. Zbytek cedulek se dodnes nepodařilo najít.

Poničené náhrobky na terezínském hřbitověfoto: Právo/Karel Otcovský

Několik dní po krádeži zadrželi policisté devětadvacetiletého Miroslava Daňa z Mostu. Od začátku případu bylo ale zřejmé, že takové množství materiálu nemohl ukrást sám. Policisté po jeho komplicích pátrali více než tři měsíce. Stopy získané na základě Daňovy výpovědi je nakonec dovedly ke dvěma mužům ve věku 24 a 34 let rovněž z Mostu. Kdo byl šéfem skupiny, policisté tají.    

Část zcizených jmenovek byla již namontována zpět na žulové náhrobky. Jedná se však o zdařilé kopie z pryskyřice, které nemají pro sběrače kovů žádnou hodnotu. Umělohmotné destičky vznikly v pražské restaurátorské firmě a památník je dostal jako dar. Zaplatil jen materiál na jejich výrobu.  

Aby se krádež do budoucna neopakovala, budou prostor národního hřbitova a celý areál  terezínského památníku od prosince střežit  kamerový zabezpečovací systém. Památník nyní ve večerních a nočních hodinách hlídají zaměstnanci bezpečnostní agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám