Hlavní obsah

Zloděj pokácel strom s orlím hnízdem, teď mu hrozí až pět let vězení

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Novojičínská policie se začala zabývat případem krádeže několika stromů v Poodří, z nichž jeden měl na svém vrcholu hnízdo přísně chráněného orla mořského. Čtrnáct stromů v této lokalitě zloděj pokácel a další čtyři poškodil. Na jednom z topolů přitom bylo již prázdné hnízdo orla mořského.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V České republice hnízdí odhadem třicet až pětatřicet párů orla mořského. Ilustrační foto

Článek

Pár orlů se uhnízdil v Chráněné krajinné oblasti Poodří před dvěma lety. Loni vyvedl na svět jedno mládě, stejně jako v letošním roce. V době, kdy zloděj strom s orlím hnízdem pokácel, už bylo mládě naštěstí pryč.

„Na základě oznámení ochránců přírody, kteří výskyt orla monitorují, jsme rozšířili právní kvalifikaci také o trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli za toto jednání hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

Dodal, že dosud neznámý pachatel ukradl celkem sedm smrků, čtyři lípy, dva topoly a jednu olši. „Pachatel odcizením dřevní hmoty způsobil vlastníkovi škodu ve výši 15 tisíc korun,“ dodal Gřes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám