Hlavní obsah

Zloděj koulel sochu dva dny Chrudimí, nikomu to nepřišlo divné

Právo, ner
Chrudim

Dva dny koulel po Chrudimi metrovou bronzovou sochu pětatřicetiletý notorický zlodějíček. Nikomu z kolemjdoucích to nepřišlo divné. Sebral ji z výklenku Wiesnerovy vily, kterou vlastnil jeden z nejvýznamnějších chrudimských občanů.

Foto: Policie ČR

Ukradená socha z Wiesnerovy vily je v policejním skladu.

Článek

Nadřel se, protože socha váží více než jeden metrický cent. Odměnou za dřinu a kolosální drzost mu bylo to, že našel ochotného kupce. Ten mu na ruku vyplatil deset tisíc korun. Ani jeden se ale z této obchodní transakce dlouho netěšil.

„Kupec, který bronzový skvost koupil v nevědomí, že je kradený, si na policejním internetu přečetl, že hledáme kradenou sochu. Svůj nedávno nabytý majetek poznal a informoval chrudimské policisty. Ten samý den nám sochu předal,“ řekla Právu mluvčí chrudimské policie Eva Maturová.

Pak nebylo těžké najít i pachatele. Policisté jej obvinili z krádeže, ale zároveň obdivují jeho fyzický fond. Tři muži zákona měli co dělat, aby sochu dostali do policejního skladu. Doufají, že ji nebudou muset vláčet k soudu coby předmět doličný, přestože okresní soud v Chrudimi je hned v sousedství policie.

I zloděj připustil, že váha díla jej překvapila. „Byla těžká jako prase,“ přiznal.

Skutečnou cenu podle mluvčí určí znalec. Rozhodovat bude především cena za kilogram bronzu. „Díky poctivosti nic netušícího kupce škoda původnímu majiteli nevznikla, ale v trestněprávní rovině se krádež zajisté neodkládá, o vině a výši trestu bude rozhodovat soud,“ dodala Maturová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám