Hlavní obsah

Zloděj dostal 18 let za vraždu důchodce, který ho přistihl při krádeži

Právo, ČTK, koc
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za vraždu seniora v Kamýku na Litoměřicku poslal v pátek ústecký krajský soud Michala Čámského na 18 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Čtyřiatřicetiletý muž podle soudu starého pána také okradl.

Foto: ČTK

Michal Čámský u ústeckého soudu.

Článek

Případ se odehrál loni na začátku července, kdy se Čámský vloupal do domu rodinného známého. Jedenaosmdesátiletého muže chtěl podle svých slov požádat o půjčení deseti tisíc korun. Když ale na něj senior vytáhl střelnou zbraň, tak údajně zazmatkoval.

„Mířil na mě a nadával. Bál jsem se, strčil jsem do něj a on upadl. Pak jsem ho asi dvakrát udeřil tou pistolí do hlavy nebo obličeje. Potom jsem ho přikryl polštářem, abych ho neviděl," řekl Čámský kriminalistům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžalovaný opakovaně odmítl, že by z domu odnesl bezmála 100 tisíc korun, z čehož ho vinila obžaloba. Ukradl prý jen zhruba tři stovky, které našel v seniorově peněžence.

Čámský před soudem nevypovídal, během přípravného řízení výpověď několikrát změnil. Nejprve vraždu popřel, později se ale přiznal s tím, že činu lituje.

Muže dusil polštářem

Seniora zabil podle soudu proto, aby zakryl, že v domě chtěl krást. Že je pachatelem právě on, potvrdily stopy zajištěné na místě činu, mimo jiné nedopalky s DNA obžalovaného. Jeho pachové stopy byly i na polštáři, kterým podle soudu seniora dusil. Čámský má podle verdiktu soudu zaplatit rodině oběti odškodnění v řádech statisíců korun.

Soud podle předsedy senátu Ondřeje Peřicha při výši trestu zohlednil, že Čámský už byl v minulosti trestán, i když za zcela jinou trestnou činnost. „Dále jsme zohlednili, že se dopustil hned tří trestných činů, že útočil proti osobě staré a že útok jako takový byl neadekvátní právě vůči velkému věkovému rozdílu. To vše jsme zhodnotili jako negativum," řekl novinářům Peřich.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Kriminalisté prověřovali, jestli Čámský neokradl seniora už před třemi lety. Tehdy se do jeho domku někdo vloupal a ukradl desetitisíce korun. To se ale nepotvrdilo. Čámský byl v minulosti stíhán za jízdu bez řidičského průkazu, na kontě má i několik přestupků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám