Hlavní obsah

Žhář, který má na svědomí 11 mrtvých, přijal nabídku doživotí

Bohumín
Aktualizováno

Pětapadesátiletý muž, který loni v srpnu založil v bohumínském panelovém domě požár, při kterém zemřelo 11 lidí, zřejmě stráví zbytek života ve vězení. Státní zástupce Michal Król v pátek řekl novinářům, že uzavřeli dohodu o vině a trestu, v níž muž obžalovaný z vraždy a obecného ohrožení přijal doživotní vězení.

Požár bytu Bohumín, 8.8.2020Video: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Nesouhlasil ale s dohodou ohledně náhrady škody. Obsah dohody musí schválit soud. Podle Króla by se to mohlo stát do dvou měsíců. Pozůstalí po obětech už dávali dřív najevo, že s dohodou nesouhlasí a chtějí klasický soudní proces.

Dohoda obžalovaného se státním zástupcem je novým institutem v českém trestním právu. Pokud obžalovaný prohlásí, že souhlasí s vinou, a dohodne se i na výši trestu, soud pak nemusí svolávat hlavní líčení, vyslýchat svědky a znalce a pouze schválí veřejné projednání návrhu dohody a pravomocně potvrdí trest.

Obviněný podle Króla vypadal smířený s osudem a moc nemluvil. "Ke všemu se přiznal," řekl. Dohodu o náhradě škody chtěl muž nechat na rozhodnutí soudu. "Má na to právo," řekl Król. Nároky poškozených se tak bude zabývat soud, když bude dohodu schvalovat.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Policisté přivádějí 11. srpna 2020 k jednání u okresního soudu v Karviné muže, kterého policie obvinila z vraždy a obecného ohrožení v souvislosti s požárem panelového domu v Bohumíně. Soud na muže uvalil vazbu.

Poškozených v pátek přišlo do budovy soudu jen několik. Další zastupovali advokáti. "Situace je pro ně tíživá. Proto tady nechtějí být," řekl novinářům zmocněnec poškozených Petr Kausta. Dodal, že jeho klienti vyčíslili své nároky v milionech a za přijatelný trest považují jen doživotí.

„Proč to udělal? O to se mi jedná! Proč upálil nevinné lidi," ptal se v pátek po příchodu k soudu šedesátiletý Milan Bernat. Při požáru přišel o jedenáctiletou vnučku, syna a jeho přítelkyni. „Stále nás to trápí," dodal.

Požár s 11 mrtvými v Bohumíně: Žhář se chce vyhnout soudu a uzavřít dohodu

Krimi

Motivem žhářského útoku v Bohumíně byly podle výsledků vyšetřování spory v rodině. Obviněný neunesl skutečnost, že ho opustila manželka a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem. Do bytu pak přišel, vhodil dovnitř kanystr s benzinem a byt zapálil. Uvnitř se právě konala rodinná oslava, které se účastnilo patnáct lidí.

Oheň v bytě zabil útočníkovu manželku, syna, vnuka a jeho matku. Zemřely také další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí zemřelo poté, co vyskočili z okna. Pouze čtyřem lidem se podařilo z bytu uniknout přes balkon.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Poškozený panelový dům v Bohumíně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám