Hlavní obsah

Zfetovaný řidič, který jel v protisměru, kolaboval při výslechu

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zběsilý Švýcar pod vlivem drog jezdil po rychlostní silnici R10 v protisměru déle, než policie původně uváděla. První hlášení podle nových informací dostali mladoboleslavští policisté na linku 158 v sobotu už v 10.32. Zadržen byl v Praze v 11.28.

Článek

První hlášení přišlo v okamžiku, kdy 33letý cizinec jel v protisměrných pruzích od Mladé Boleslavi směrem k Turnovu. Tuto informaci předali boleslavští policisté libereckým kolegům.

Po necelé půlhodině bylo bílé mitsubishi zaznamenáno v opačném směru, jak se řítí znovu k Mladé Boleslavi, ale opět v protisměru, takže u Turnova se musel řidič otáčet, přejel do opačných pruhů a znovu ohrožoval další protijedoucí auta. Na silnici tak neujel asi sedmdesát kilometrů z Turnova k Praze, ale předtím ještě dalších asi třicet od Boleslavi k Turnovu.

V protisměru tak jezdil skoro hodinu. Přesto se ho nepodařilo zastavit Podle policie proto, že jel 180kilometrovou rychlostí a žádné opatření nebylo technicky možné. Souběžně s ním, ale ve správných pruzích, jela od Boleslavi k Praze podle informací policie tři služební auta, z nichž policisté jednak mávali na protijedoucí řidiče, aby je varovali, z dalšího vyzývali řidiče, aby zastavil.

Teprve na okraji Prahy se ho podařilo hlídkám zadržet, když mu údajně došel v jeho voze benzín. Švýcar dál prchal, až ho hlídky dostihly. Potlučený pod vlivem drog skončil v nemocnici.

„Teprve v úterý před polednem jej lékaři propustili z nemocnice. Muže jsme hned zadrželi jako obviněného a eskortovali k vyšetřování do Mladé Boleslavi. Po výslechu zřejmě vyšetřovatel podá návrh na jeho vzetí do vazby,“ řekl Právu mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Mareš.

Omluvil se

Muž byl vyslýchán celé odpoledne až do večera. Hned při příchodu se před novináři za svůj čin lámanou češtinou omluvil. „Omluva před kamerami pro nás nic neznamená,“ řekl Právu Mareš.

Odpoledne ale navíc začal kolabovat, policie mu přivolala záchranku. „Byla to slabost způsobená nejspíš abstinenčními příznaky, navíc bere antidepresiva, která nejspíš vynechal, byl ve stresu, takže jsme mu dali uklidňující léky a nechali jsme ho na místě,“ řekla Právu mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Noc pak nejspíš Švýcar strávil v policejní cele.

Podle televize Nova měl Švýcar českou partnerku, se kterou se měli v pátek na liberecké radnici vzít. Jinak převážně žili ve Švýcarsku. Na jeho zběsilé chování upozornila policii jeho nastávající tchýně. Ohlásila jí totiž, že snoubenci dcery přeskočilo, je pod prášky, jezdí v bílém mitsubishi a chce se zabít. Policie ho pak skutečně našla pod vlivem antidepresiv a drog. Vedení dopravní policie zatím zásah libereckých a středočeských dopravních policistů nijak nekomentovalo.

„Zatím to nebudeme hodnotit. Chceme celý průběh zásahu zanalyzovat, posoudit, jaké byly možnosti a jak je policisté využili během celého zákroku. Dokud nebude tato analýza hotová, nebudeme zásah komentovat,“ řekla Právu mluvčí z policejního prezidia Veronika Hodačová, na niž odkázal šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Ten v Radiožurnálu uvedl, že rychlostní silnice nejsou dostatečně vybavené například stanicemi dálniční policie, jako jsou dálnice.

Podle vedení středočeské dopravní policie postupovala boleslavská dopravka správně. „Kvůli nedostatku peněz nejsou na rychlostních silnicích ani policejní oddělení, ani informační tabule, nic. Přitom tento návrh na zřízení oddělení už jsme dávali za vlády Stanislava Grosse, ten to slíbil, ale nic se nesplnilo,“ řekl Právu zástupce vedoucího středočeské dopravní policie Josef Budil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám