Hlavní obsah

Ženy pořádaly krajně pravicové akce. U soudu se hájí, že byly pro děti

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U Obvodního soudu pro Prahu 2 začalo ve čtvrtek hlavní líčení se čtyřmi z patnácti žen, které obžaloba viní z podpory a propagace neonacistického hnutí Resistance Women Unity. RWU myšlenkově navazuje na obdobné ženské organizace hitlerovského Německa do roku 1945 s ideovým podtextem rasové výlučnosti árijských žen.

Začalo hlavní líčení se ženami, které měly šířit Hitlerovu ideologiiVideo: Novinky

 
Článek

Podle policie podporovaly hnutí zejména na akcích uspořádaných pro příznivce krajní pravice. Jejich obhájce Robert Cholenský ale tvrdí, že ve skutečnosti šlo o akce pro děti.

„V tomto případě se jedná o stíhání za pořádání dětských dnů, mikulášských besídek a shromáždění, která nebyla nikým rozpuštěna,“ řekl Novinkám Cholenský. Na dotaz, proč byly ženy obviněny z podpory a propagace neonacistického hnutí, řekl: „Tam se možná jednalo o nějaké kontroverzní názory.”

Obviněné ženy měly neonacismus podporovat zejména na akcích uspořádaných pro příznivce krajní pravice. Pozvánky a další materiály zveřejňovaly i na internetu. Akce se konaly v různých městech v letech 2007 až 2009.

Získané peníze pak údajně použily i k podpoře takzvaných Prisoners of War, což jsou uvěznění pravicoví extremisté.

Jedna z obžalovaných se ke čtvrtečnímu soudu nedostavila.

RWU je podle policie ženskou odnoží Národního odporu, neformální organizace českých neonacistů. Jako vzor RWU slouží podle on-line časopisu Rexter mimo jiné také mezinárodně fungující organizace Woman of Arian Unity.

V kauze figuruje celkem 15 žen, soudkyně ale již dříve vyloučila část obviněných k samostatnému projednání, protože jejich skutky je možné posoudit podle mírnější právní kvalifikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám