Hlavní obsah

Žena ze Zlínska brala příspěvky na péči o matku, ta už byla pět let po smrti

– Luhačovice
Právo, Jiří Růžička

Více než pět let dokázala mystifikovat úřady 56letá žena z Luhačovic na Zlínsku. Pobírala příspěvky na péči o svou matku, která ale již měla po pohřbu. Policisté ženu podezírají z podvodu, informovala v pátek policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena se o matku starala od roku 2009. „Tehdy pobírala měsíčně příspěvek ve výši 2000 korun. Následující rok jí příspěvek snížili na 800 korun. Matka zemřela v prosinci roku 2011 a povinností její dcery jako pečovatelky bylo nahlásit tuto změnu do osmi dnů příslušnému úřadu,“ vylíčila okolnosti neobvyklého případu Monika Kozumplíková.

Žena ovšem úmrtí matky neohlásila a peníze pobírala dál, údajně kvůli své špatné finanční situaci.

„V roce 2016 jí dokonce úřad příspěvek na péči navýšil na 880 korun, o čemž dostala i písemné sdělení. Ani tehdy se v ženě nehnulo svědomí a neoprávněné pobírání příspěvku neoznámila,“ poznamenala Kozumplíková.

Z příspěvků inkasovala 55 tisíc

Na vše se přišlo až při kontrole v srpnu roku 2017. Úředníci zjistili, že žena neprávem inkasovala 55 tisíc korun.

„Policisté z Luhačovic sdělili ženě podezření z podvodu, hrozí jí trest odnětí svobody až na pět let,“ uvedla Kozumplíková.

„Žena se ke svému nekalému jednání přiznala a přislíbila, že dlužnou částku Úřadu práce České republiky řádně splatí,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám