Hlavní obsah

Muž si chtěl půjčit 120 tisíc, místo toho o desítky tisíc přišel

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Bezmála pětašedesát tisíc korun poslal v jednačtyřiceti platbách čtyřiatřicetiletý muž z Prostějova příjemci, který mu slíbil poskytnutí úvěru ve výši 120 tisíc korun. Teď nemá ani peníze, které poslal, ani vyřízený úvěr. Stal se zřejmě další obětí internetového podvodu.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde nejčastěji o peníze. Ilustrační foto

Článek

„Na přelomu února a března letošního roku si čtyřiačtyřicetiletý muž z Prostějova na internetu našel nabídku poskytnutí úvěru. Prostřednictvím e-mailové komunikace kontaktoval domnělou společnost poskytující finanční služby s požadavkem na poskytnutí úvěru 120 tisíc korun,“ řekl mluvčí prostějovské policie František Kořínek.

Žádost o úvěr se začala vyvíjet slibně, když zástupce finanční společnosti muže telefonicky kontaktoval a poskytnutí úvěru mu přislíbil. Požadoval však vstupní poplatek ve výši 1100 korun, který měl sloužit jako potvrzení schopnosti splácet.

Do druhého dne po obdržení platby měla společnost požadovaný obnos přivézt muži v hotovosti přímo do Prostějova. Místo toho byl poškozený muž po zaplacení vstupního poplatku telefonicky vyzván k další platbě ve výši jeden tisíc korun.

Muž poslal téměř 65 tisíc

„Ani po odeslání druhé platby poškozený neobdržel požadované peníze, ale naopak měl být stále znovu vyzýván k dalším platbám. Jejich počet měl podle něj nakonec dosáhnout jednačtyřiceti. Jednalo se o platby v rozmezí od 500 do 3000 korun,“ řekl Kořínek. Po odeslání posledních dvou plateb po 1500 korunách 5. dubna 2018 se zástupce společnosti odmlčel a stal se nekontaktním.

„Poškozený usoudil, že se stal obětí podvodu, a věc oznámil policistům. Ti ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvod. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. Celkem měl poškozený muž domnělé společnosti odeslat 64 300 korun,“ uzavřel Kořínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám