Hlavní obsah

Žena zabila nevěrného tyrana, dostala pět let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé roky trpně snášela ponižování od svého o čtyři roky staršího manžela sedmašedesátiletá žena z Blanenska. Na denním pořádku byly alkoholové eskapády, opakované nevěry přímo v jejich domě a urážky. Nakonec zoufalá důchodkyně vzala nůž a manžela jednou ranou zabila. Před Krajský soud v Brně žena putovala s obžalobou z vraždy, soud ji ale nakonec potrestal jen za zabití pěti roky vězení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Nešťastnice putovala k soudu s vidinou až osmnáctiletého trestu. „Nechtěla jsem ho zabít. Ale už to dál nešlo. Denně mě ponižoval, nadával mi do kurev. Najednou jsem měla tmu před očima,“ vypověděla před soudem důchodkyně. Soužití s manželem ji přitom samotnou přivedlo až na hranici smrti, když se dříve pokusila o sebevraždu.

Obžalovaná sice svého manžela úmyslně usmrtila, ale v důsledku jeho předchozího zavrženíhodného jednání
Tomáš Kurfiřt

Senát v čele s Tomášem Kurfiřtem věnoval velkou pozornost výslechu svědků, kteří popisovali, jak to v rodině fungovalo či spíše nefungovalo. „Obžalovaná jako příčinu svého jednání uvedla, mírně řečeno, kritickou manželskou situaci. Vyslechli jsme hodně osob a překvapilo nás, že děti obžalované a poškozeného se o jejich soužití moc nezajímaly.

Skončila na psychiatrii

Ani okaté signály, že se něco děje, je k ničemu nepřivedly. Například když obžalovaná skončila na psychiatrii po sebevražedném pokusu a syn se jí ani nezeptal, jak se tam dostala. To nás zaráží,“ kroutil hlavou soudce Kurfiřt.

Za ubodání bezdomovce 19 ranami dostal realitní makléř patnáct let

Krimi

Senát uznal, že soužití s obžalovaným bylo těžké. „Se­xuální apetýt k jiným ženám se ani nesnažil skrývat, jeho alkoholismus byl takového rázu, že starosta obce ho už chtěl nechat převézt na záchytku. Pilo se i u nich doma, kde docházelo i k sexuálním kontaktům. K tomu výčitky, křik, urážky a možná jako poslední kapka výzva poškozeného, kdy sám provokoval obžalovanou, aby ho bodla,“ popsal Kurfiřt.

I sám státní zástupce Petr Bejšovec nakonec ve své závěrečné řeči uznal, že požadovat pro důchodkyni trest za vraždu by bylo nepřiměřeně přísné, hodnotit čin jako zabití pak navrhoval i obhájce Jan Paroulek.

Manželku zardousil a hodil do rybníka, pak zabil i jejího psa. Soud mu potvrdil 12 let

Krimi

„I senát se nakonec přiklonil k názoru, že se jedná o zabití, nikoli vraždu. Obžalovaná sice svého manžela úmyslně usmrtila, ale v důsledku jeho předchozího zavrženíhodného jednání. Ovšem zdůrazňujeme, že ne každý útok po předchozí provokaci naplňuje znění tohoto paragrafu. Musí mu předcházet tak hnusné jednání, že to už nejde snášet.

Mimořádnost tohoto případu je právě v tom, že mu předcházelo chování typu týrání či domácí násilí,“ dodal soudce Kurfiřt. Státní zástupce byl s trestem spokojený, obžalovaná si nechala ještě čas na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám