Hlavní obsah

Žena z Ostravy 12 let pobírala vdovský důchod, i když se znovu vdala

Právo, hon
Ostrava

O 400 tisíc podle policie okradla český stát jednačtyřicetiletá žena z Ostravy, která dvanáct let neoprávněně pobírala vdovský důchod. Nyní ovšem vyšlo najevo, že vdova se znovu vdala, a to v roce 2002 ve Velké Británii. Policii na to upozornil její manžel, který je nyní ve věznici. O případu informovala v neděli mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Kriminalisté zjistili, že žena měla dávky neoprávněně pobírat řadu let, konkrétně v době od prosince roku 2003 do října roku 2015, ačkoliv se v prosinci roku 2002 ve Velké Británii provdala za nyní 51letého muže,“ sdělila mluvčí.

Přestože si žena byla vědoma, že ztrácí nárok na vdovský důchod, úřady o změně stavu neinformovala, dokonce svůj manželský stav podepsáním příslušného dokumentu popřela.

„Úřad tak úmyslně neinformovala i přes zákonem uloženou povinnost. Na základě shromážděných důkazů nyní policejní komisařka zahájila trestní stíhání 41leté ženy pro trestný čin podvodu. V krajním případě pachateli předmětného skutku hrozí trest odnětí svobody až na pět let,“ dodala mluvčí s tím, že žena se k podvodu doznala.

Reklama

Výběr článků

Načítám