Hlavní obsah

Žena z Jesenicka se nechala napálit. Poslala údajnému chirurgovi 200 tisíc

Novinky, mhr
Jeseník

Do již velké skupiny žen, které ve snaze najít partnera naletěly podvodníkovi, se zařadila pětašedesátiletá žena z Jesenicka. Muž vystupující pod jménem Henry ji připravil o více než 200 tisíc korun. Neváhal jí přitom hrozit i vyšetřováním ze strany FBI. Žena se s mužem seznámila počátkem října na sociální síti. „Cizinec za krátkou dobu u ní získal důvěru,“ řekl Právu policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž ženě napsal, že má dvanáctiletou dceru, která je na internátní škole v USA, a o kterou se sám stará, protože mu manželka zemřela na rakovinu a oba jeho rodiče zemřeli při autonehodě. „Uváděl, že v současné době pracuje jako chirurgický ortoped ve válečné zóně v Jemenu,“ uvedl mluvčí.

Žena z Olomoucka poslala virtuálnímu lékaři s těžkým osudem dva miliony

Krimi

Po pár dnech podle něj muž ženě napsal, že jí poslal cenný balíček, který byl bohužel zadržen na letišti v Turecku. Požádal ji, aby uhradila poplatek k jeho uvolnění, který činil 7 600 eur (asi 205 tisíc korun). Žena balíček nechtěla, ale na naléhání cizince počátkem listopadu zaplatila alespoň 1 000 eur.

„Podvodník po ní nadále požadoval, aby si vzala půjčku a poplatek doplatila. Žena si nakonec skutečně vyřídila půjčku ve výši 200 000 korun a poslala na tuzemský bankovní účet částku ve výši téměř 180 000 korun. To ovšem nestačilo a přišla další výzva k uhrazení 24 000 eur,“ konstatoval Hejtman.

Muž z Jesenicka oklamal banku, podvodně lákal peníze i od známých

Krimi

Nápadník podle něj ženě psal, aby peníze k uvolnění balíčku, který měl obsahovat diamanty a hotovost ve výši 700 000 dolarů (asi 16 milionů korun), sehnala a uhradila. V opačném případě po nich půjde FBI a oba skončí za mřížemi.

„Později jí přišla zpráva, že poplatek byl snížen z 24 000 na 9 000 eur (asi 243 tisíc korun). Žena už však další peníze neposlala, ale obrátila se na jesenické policisty. Ti ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvod, za který pachateli hrozí s ohledem na nynější stav nouze trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ doplnil Hejtman.

Policisté v této souvislosti opětovně varovali před ztrátou obezřetnosti při komunikaci s neznámým i lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám