Hlavní obsah

Žena ubodala svého manžela, soud ji potrestal jen za opilství

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Pětašedesátiletou bývalou učitelku Danuši Špičkovou poslal Krajský soud v Ostravě na pět let do vězení kvůli tomu, že letos v dubnu ve společně obývaném rodinném domě v Ostravě-Zábřehu ubodala svého manžela. Učinila tak v těžké opilosti, podle znalců nebyla schopna v době útoku nijak ovlivnit své jednání. Soud ji proto nepotrestal za vraždu, ale pouze za opilství. Soud ženě také uložil ochranné protialkoholní léčení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Danuše Špičková přichází k soudu.

Článek

O tom, že žena není trestně odpovědná za vraždu, ale pouze za opilství, rozhodl soud na základě znaleckých posudků. Souhlasil s tím i státní zástupce, byť ve své závěrečné řeči žádal o něco přísnější trest.

„Podle znalců došlo k vymizení jejích ovládacích schopností. Obžalovaná si ale byla vědoma, jakým způsobem ten koktejl léků, které brala, a alkoholu působí na její psychiku, a že se může dopustit jednání, kterého by se jinak nedopustila,“ řekl soudce Jaroslav Málek.

Připomněl, že žena byla už loni odsouzena k podmíněnému trestu za obecné ohrožení, protože v alkoholovém opojení založila požár v rodinném domě, ve kterém žila.

V danou chvíli nebyla schopna správně vnímat, hodnotit a řídit své vlastní jednání.
Státní zástupce

Tragédie se odehrála v noci na 9. dubna kolem půlnoci. Poté, co žena vypila velké množství alkoholu a vzala si prášky na spaní, uviděla na schodišti ležet svého poraněného a krvácejícího manžela. Ten trpěl silnou cukrovkou, v důsledku které měl mimo jiné amputované prsty a trpěl velkými zdravotními problémy.

„V danou chvíli nebyla schopna správně vnímat, hodnotit a řídit své vlastní jednání. V rámci navozeného přechodného chorobného stavu napadla v úmyslu usmrtit svého manžela kuchyňským nožem a přes jeho aktivní obranu mu zasadila celkem šest bodných ran,“ uvedl v obžalobě státní zástupce David Bartoš.

Po činu odešla spát a na druhý den si vůbec nepamatovala, co se stalo. Poté, co nalezla nehybné tělo svého manžela, zavolala záchrannou službu.

Žena u soudu svého činu litovala, s manželem sdílela společnou domácnost déle než čtyřicet let a to, co udělala, ji velmi mrzí a ráda by to vrátila zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám