Hlavní obsah

Žena stojí před soudem pro vraždu manžela, dostala po něm vdovský důchod

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Před krajským soudem v Českých Budějovicích se ve čtvrtek začala hájit 40letá žena, která podle obžaloby zavraždila 1. listopadu loňského roku v bytě v českobudějovické Plzeňské ulici svého o pět let staršího manžela. Hádka mezi nimi skončila ranou nožem, muž zemřel. Žena po mrtvém manželovi zažádala o vdovský důchod, který jí byl uznán.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Žena, jež bodla manžela, se hájí z vraždy před krajským soudem.

Článek

Žena byla stíhána na svobodě a kromě vdovského důchodu žádala i o sirotčí pro své dvě děti. Úřady jí důchody uznaly. S manželem žila 13 let.

Pokud bude žena pravomocně odsouzena, důchod jí zase vezmou. "Nárok na vdovský důchod zaniká dnem právní moci rozhodnutí soudu o tom, že vdova úmyslně způsobila smrt manžela jako pachatelka, spolupachatelka nebo účastnice trestného činu," sdělila Novinkám mluvčí Státní správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Manžel ji prý mlátil

Ve čtvrtek obžalovaná vypověděla, že ji muž opakovaně mlátil a ona se chtěla bránit. V osudný den prý nejdříve vypravila mladší dceru k babičce a starší do školy. Pak začala hádka mezi ní a manželem, kterou prý začal podle výpovědi on.

Přeli se kvůli SMS, kterou muž dostal od neznámé ženy, a obžalovaná usuzovala, že s ní měl poměr. Předmětem hádky prý také byly dluhy.

„Mlátil mě několikrát. Tentokrát jsem se počurala, a když jsem čekala, že znovu zaútočí, vzala jsem si nůž ze zásuvky. Nechtěla jsem, aby mi ublížil. Šla jsem proti němu s tím nožem a srazili jsme se,“ uvedla žena.

Potom prý utrpěla šok. „Já mu řekla ‚taťko‘ a on mně ,mamko‘. Pak mi vysvětlil, jak zavolat záchranku, protože jsem to neuměla,“ konstatovala.

Žena dostala vdovský důchod

Dále poznamenala, že to nebylo poprvé, kdy na ni v posledních měsících zaútočil. „Bylo to tak dvacetkrát. Nůž jsem si vzala asi čtyřikrát nebo pětkrát do ruky už předtím a jednou jsem ho bodla. Většinou však odešel,“ konstatovala obžalovaná.

Smrtelná rána vedla nad klíční kostí a byla dlouhá 12 centimetrů. Státního zástupce Petra Duška proto zajímalo, jakým způsobem mohla o hlavu vyššího muže nechtěně bodnout do těchto míst. Žena to však nedokázala vysvětlit.

Její výpověď je také v rozporu s tím, co tvrdila v přípravném řízení, když svého manžela popsala jako klidného muže. Jak vyplynulo z otázek soudce Michala Kubánka, žena v minulosti nožem napadla svého bratra, jemuž způsobila poranění na ruce.

Za vraždu jí hrozí až 18 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám