Hlavní obsah

Žena skočila do ledové Vltavy pro topícího se psa, zachránili ji hasiči

Novinky, ok, jap
Praha

Hasiči už několik týdnů nabádají k opatrnosti při vstupu na zamrzlé vodní hladiny. Nejzrádnější jsou řeky, které mohou mít slabou vrstvu ledu. Ve čtvrtek se o tom přesvědčila žena, která skočila do Vltavy pro psa, když se pod ním probořil led.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči pomáhají ženě, která skočila do VltavyVideo: Jan Tuna

 
Článek

Na Vltavu v Libni hasiči vyjeli kolem třetí hodiny odpoledne s tím, že se poblíž povodňových vrat na Rokytce topí pes. O chvíli později přišla zpráva, že pro něj skočila žena, ale sama se dostala do problémů.

Ven jí pomohli hasiči a rovnou jí poskytli také psychologickou pomoc. Psa se zachránit nepodařilo.

V lednu hasiči na pomoc lidem i zvířatům, pod nimiž se probořil led, vyjeli několikrát. Zachraňovali například 12letého chlapce v Sokolově nebo dvojici mužů na Praze-západ. Jeden z nich nakonec zemřel. Kromě psů zachránili již srnu nebo bachyni a dvě telata.

Alespoň 10 centimetrů

Hasiči upozorňují, že led nebývá stabilní po celé vodní hladině a zeslabený je hlavně v místech, kde je zvýšený průtok, nebo v místech přítoků a odtoků. Jeho tloušťka by měla být více než 10 centimetrů.

„Zvýšené opatrnosti je třeba dbát na ledové ploše pokryté sněhem nebo kalužemi. Pokud při vstupu na led nebo pohybu po něm slyšíte praskání, vraťte se ihned na břeh, případně si lehněte a rozložte tak svoji váhu. Pokuste se doplazit na břeh, pokud to není možné, zůstaňte ležet a snažte se přivolat pomoc,“ radí mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaorálová.

BEZ KOMENTÁŘE: Oslík Pavlík se z vody nakonec vyškrábalVideo: MP Brno

Nepropadat panice doporučují hasiči, i když se pod vámi led propadne. Tonoucí se podle nich musí dostat na hladinu, rozložit ze široka paže a neustálým kopáním nohama se snažit dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh.

Pokud však led není stabilní a člověk se propadá, měl by si prolamovat led rukama nejkratším směrem ke břehu. „Studená voda vás brzy vyčerpá a záchrana bude náročnější,“ upozornila Zaoralová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám