Hlavní obsah

Žena na koloběžce v plné rychlosti narazila do svodidel. Vážně si zranila hlavu

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S vážnými zraněními skončila v neděli odpoledne 41letá turistka polské národnosti po pádu z horské koloběžky v Jeseníkách. Záchranáři ji s poraněnou hlavou přepravili do Fakultní nemocnice Ostrava.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ke karambolu došlo těsně před 16:30. Žena nezvládla jízdu na koloběžce při sjíždění z prudce se svažující silnice plné ostrých zatáček mezi Pradědem a Hvězdou nedaleko Ovčárny.

„Během jízdy narazila do svodidel. Pomoc jí poskytovala nejprve horská služba a následně posádka rychlé zdravotnické pomoci, spolu s lékařským týmem letecké záchranné služby,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Upozornil, že žena neměla v okamžiku nehody ochrannou přilbu. „Po pádu zůstala při vědomí, při nárazu do svodidel si však přivodila vícečetná vážná poranění obličejové části hlavy,“ popsal a dodal, že po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byla žena letecky transportována na traumatologické centrum fakultní nemocnice.

Úrazy koloběžkářů

Podle Marka Koněrzy, zasahujícího člena Horské služby Jeseníky, narazila žena do svodidel v plné rychlosti v nejprudší zatáčce.

„Důrazně upozorňuji uživatele terénních i silničních koloběžek, že zásady bezpečného pohybu na kole v horách platí i pro ně. Zejména by všichni měli používat bezpečnostní prvky, hlavně pak přilby,“ varoval koloběžkáře náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Dodal, že počet zásahů u zraněných koloběžkářů je značný. Jen v Jeseníkách jich horská služba zaznamenala už pětadvacet v této letní sezóně.

Reklama

Výběr článků

Načítám