Hlavní obsah

Žena, která se měla pokusit upálit vlastní matku, stanula před soudem

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecký krajský soud začal ve středu řešit případ dvaačtyřicetileté Jany Benešové ze Svitavka, která je obviněna z pokusu vraždy vlastní matky. Podle spisu k tomu mělo dojít na začátku letošního roku v Bohuňově na Svitavsku, kdy měla Benešová po vypití téměř dvou litrů vína nejdříve slovně a fyzicky napadnout svoji matku, a poté ji chtěla upálit zaživa. Obžalované ženě hrozí až osmnáct let za mřížemi.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaná Benešová u Královehradeckého krajského soudu

Článek

Obžalovaná Benešová, která je sama matkou dvou dětí měla dlouhodobé rozepře se svou šestasedmdesátiletou matkou. Ty pak chtěla jednou provždy ukončit. Poté co přes den vypila téměř dva litry vína, si měla přinést dřevo, které chtěla v domě zapálit. To se jí však nepodařilo. Proto odešla do svého půdního pokoje, kde vzala papír uložený u kamen, odešla do prostoru před pokoj ke schodišti, kde na koberci založila požár.

Podle obžaloby pak odešla na WC, kde čekala, co se bude dít dál. Když spatřila, že schodiště vedoucí do půdních prostor domu hoří, odešla do kuchyně a zavolala hasiče a s matkou opustila dům.

Smrti zabránila náhoda

„K usmrcení poškozené nedošlo díky náhodě z důvodu, že tato si požáru všimla dříve, než se požár rozšířil do přízemních prostor domu, kde spala,“ stojí v soudním spisu.

Obžalovaná žena u soudu tvrdila, že matku chtěla jen vystrašit. „Nechtěla jsem jí ublížit, jenom jsem ji chtěla vystrašit. Chtěla jsem se matce a sourozencům pomstít,“ uvedla u soudu Jana Benešová.

„Když jsem však viděla, že je dům v plamenech, šla jsem hned za matkou do ložnice a vzbudila ji,“ tvrdila ve středu obžalovaná. Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové je tvrzení, že chtěla matku jen postrašit, pouhá výmluva. „Když zapalovala dům, muselo jí být jasné, co tím může způsobit. Podle znalců byla příčetná. To, že byla opilá, ji neomlouvá,“ řekla Faltusová.

Jana Benešová léta nepracovala a nechala se živit postiženou matkou z jejího osmitisícového důchodu. Přitom jí neustále vyčítala, že ji v dětství trýznila. Hádky se stupňovaly zejména ve chvíli, kdy se Benešová dostala k láhvi s alkoholem, což se stalo téměř vždy, kdy ji nemohoucí matka poslala na nákup.

Koupila si víno a po hádce zapálila noviny

V osudný den, 6. ledna letošního roku, poslala matka Benešovou opět na nákup. Ta se vrátila i se dvěma litry vína a poté, co si dala, jak sama uvedla, asi čtyři deci, začala opět smršť výčitek.

„Zase se opila, pak vzala vařečku, že mi ukáže, jak jsem ji trestala. A pak začaly padat facky,“ uvedla před senátem matka, která se k soudu dostavila podpíraná vnukem a s francouzskými holemi. To ale podle svědectví obžalované nestačilo. Když nemohoucí a neslyšící matka ulehla, nanosila dcera na schodiště staré papíry a zapálila je.

Státní zástupkyně u soudu uvedla, že za pokus o vraždu hrozí Benešové trest v rozmezí od deseti do osmnácti let. „Vzhledem k okolnostem se dá očekávat, že by se trest mohl pohybovat spíše u nižší hranice,“ dodala Faltusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám