Hlavní obsah

Ze srážky vlaků u Moravičan je podezřelý výpravčí, je mimo službu

MOHELNICE
Aktualizováno

Česká dráhy postavily mimo službu výpravčího, který měl službu v Mohelnici na Šumpersku a zřejmě zavinil nehodu u Moravičan. V místě nefungovalo zabezpečovací zařízení a provoz řídili zaměstnanci po telefonu. Při srážce nákladních vlaků v noci na sobotu zemřel strojvedoucí a provoz na koridoru byl přerušen téměř celý den.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Lokomotivu a vagón od sebe hasiči oddělovali 13 hodin.

Článek

"Výpravčí je postaven mimo službu. To je automatický postup u všech lidí, co mohou mít s nehodou něco společného," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle Drážní inspekce muž poslal do Moravičan vlak s uhlím, nenahlásil to ale do Moravičan. Vlak tam zastavil na semaforu na červenou. "Vlak by tam nestál, kdyby o něm výpravčí z Moravičan věděl," uvedl náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera.

:. Při srážce vlaků zemřel strojvedoucí. Zdroj: TV Prima

Výpravčí z Mohelnice následně za ním poslal poštovní expres. Strojvedoucí nečekal, že před ním jeden vlak už je. Expres tak narazil do stojícího vlaku s uhlím.

Rychlost v době nárazu byla podle Kučery 55 kilometrů v hodině. Poslední vagón a lokomotiva byly v sobě zaklíněny tak silně, že hasiči vyprošťovali tělo strojvedoucího třináct hodin. Museli k tomu použít speciální vyproš´tovací tank. Hodně času zabralo také odklízení uhlí.

Nehoda se stala v noci na sobotu před půl třetí ráno, provoz byl zcela přerušen až do sedmé hodiny večer. Vlaky na trati mezi Prahou a Ostravou měly zpoždění dvě až tři hodiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám