Hlavní obsah

Zdravotníci zapomněli v těle pacientky špachtli, vyvázli bez trestu

Právo, ČTK, Petr Kozelka
Brno

Dlouhé týdny bolestí si musela protrpět po operaci břicha provedené v nemocnici v Ivančicích Zdeňka Kopečková. Lékaři později zjistili, že v břiše pacientky zapomněli ekartér, tedy nástroj podobný špachtli. Na lavici obžalovaných stanul primář místní gynekologie Aleš Soukal a tři zdravotní sestry. Kauzu po několika verdiktech uzavřel v úterý odvolací brněnský krajský soud, který všechny obžalované zprostil viny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Primář Aleš Soukal (vlevo) debatuje před jednáním se svým advokátem.

Článek

Celý případ se začal psát už v polovině roku 2009, kdy tým pod vedením primáře Soukala operoval pacientku. Původně krátká operace se ale zkomplikovala, místo půl hodiny strávila žena na sále čtyři hodiny. Po zákroku dál trpěla bolestmi, což ale lékaři přičítali běžným pooperačním bolestem.

Jenže intenzivní bolest v břiše přetrvávala i po několika měsících. Teprve v únoru dalšího roku se lékaři slitovali, provedli potřebná vyšetření a s hrůzou zjistili, že žena má v břiše zapomenutý ekartér. A nešlo a žádného drobečka, ekartér je totiž téměř třicet centimetrů dlouhý a šest centimetrů široký.

„Bylo to strašné, starala jsem se v tu dobu o manžela, který na tom byl zdravotně špatně, ale na bolest nic nezabíralo. Dokonce jsem přemýšlela i o sebevraždě,“ svěřila se Právu ihned po reoperaci Kopečková. Ivančická nemocnice po odhalení pochybení přijala nová pravidla, aby se snížila míra pravděpodobnosti podobné chyby na minimum.

Všichni toho litujeme, ale i na další operaci si nás paní Kopečková znovu vybrala.
Primář Soukal

Fatální chyby si nevšiml ani primář Soukal, ani sestry na sále, ani sestra pracující na centrální sterilizaci, která sice zaznamenala, že v sadě nástrojů po operaci ekartér chybí, ale spokojila se s vysvětlením, že špachtle zřejmě zmizela s použitým materiálem při operaci a omylem se dostala do biologického odpadu.

Znalci se neshodli na vině 

Případ se u soudu táhne už přes dva roky, ani znalci se nedokázali shodnout na tom, zda lze vinu za zapomenutý nástroj někomu přiřknout. Podle jejich zkoumání totiž nemuseli lékaři špachtli najít ani při pečlivé kontrole břicha vzhledem k tvaru nástroje a konstituci pacientky. Nedokázali ani určit, v které části operace mohlo k chybě dojít, a primář ani jeho asistent už si nebyli schopni vzpomenout, kdo z nich na konci operace šil ránu.

„Na něco takového jsem 'čekal' přes 40 let práce na operačním a porodním sále. Všichni toho litujeme, ale i na další operaci si nás paní Kopečková znovu vybrala. Kdybych měl informaci, že nějaký nástroj chybí, tak prozkoumám celé břicho, ale tu jsem neměl a já nejsem jasnovidec,“ prohlásil primář Soukal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám