Hlavní obsah

Závody dětí u Berouna se proměnily v boj o život

Právo, paf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beroun

Při běžeckých závodech dětí a mládeže, které se konaly v sobotu na Berounsku, zkolabovala nezletilá účastnice, které nečekaně selhalo srdce a dívka začala mít život ohrožující problémy s dýcháním.

Foto: Profimedia.cz

Dívka zkolabovala při závodech v běhu. Ilustrační foto

Článek

Svědci události naštěstí zachovali chladnou hlavu a společně s dispečerkou záchranné služby začali s resuscitací. Mladá pacientka sice po chvíli začala pravidelně dýchat, ale následně dýchání opět ustávalo, a tak přítomní pokračovali v resuscitaci, a to až do příjezdu lékaře.

„Shodou okolností byla posádka s lékařem jen kousek od místa události, a tak dojezdový čas byl neskutečné dvě minuty,“ napsala mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová s tím, že u mladé sportovkyně došlo k poruše srdečního rytmu, takzvané komorové fibrilaci.

Rychlý zásah svědků

„Okamžitě pak převzali resuscitaci a defibrilátorem podali jeden výboj, po němž došlo k obnovení oběhu a malá pacientka se ještě na místě probrala do plného vědomí,“ dodala Effenbergerová. Po zajištění byla dívka přepravena do motolské nemocnice.

„Někdy jsou případy natolik neočekávatelné, že jen velmi rychlá a správná reakce okolí odežene číhající smrt. O to horší pro všechny zúčastněné je, když se jedná o dítě, které se doposud těšilo plnému zdraví, a skutečně by vás nenapadlo, že se účast na sportovním dopoledni promění v boj o jeho život. Poděkování proto patří svědkům události, jelikož to jsou právě oni, kdo mají velký podíl na šťastném konci tohoto případu,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám