Hlavní obsah

Závislost na dolsinu syna zruinovala a doháněla k zoufalství, líčila u soudu matka

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Výslechy svědků pokračoval v úterý soud s Pavlem Brejlou (42), který měl podle obžaloby úmyslně předepisovat svému pacientu Stanislavu H. (41) nadměrné množství návykového dolsinu, a vytvořit mu tak silnou závislost na těchto opiátech. Lékař vinu odmítá a za léčbou si stojí.

Foto: ČTK

Lékař Pavel Brejla

Článek

Na Městském soudě v Praze vypovídali svědci z řad spolupracovníků a také matka zemřelého podnikatele.

Stanislava H., který kdysi jezdil ve ferrari a s postupem závislosti nakonec skončil ve škodovce za patnáct tisíc, dohnala závislost k zoufalým činům. „Nechal na benzinové pumpě i svoje boty, aby měl aspoň na dva litry benzinu,“ popisovala jeho matka situaci, do níž muže dostaly opiáty.

Od manželů ze Semil si půjčil tři milióny, stejnou částku od svého spolupracovníka moderátora Vladimíra Hrona, jen aby měl na tišící drogy. Její slova potvrdil posléze i podnikatelův kamarád, kterému se svěřil, že přišel o všechno.

Dolsin je silný lék proti bolesti. Působí na nervovou soustavu, vyvolává euforii, tlumí dýchání. Na léku vzniká závislost, což je uvedeno i v příbalové informaci. Podává se injekčně.

Matku nechal zamčenou v autě a šel si pro dávku

Stanislavova matka také líčila komplikovaný život se závislým synem. „Nechal mě u silnice ve čtyřicetistupňovém vedru v zamčeném autě, mezitím si byl pro dolsin. V hospodě si to píchnul a spal tam. To jsem tehdy ještě nevěděla, že Brejla bydlí pár metrů od té hospody,” pokračovala žena.

Foto: ČTK

Lékař Pavel Brejla u soudu

Snažila se svému synovi pomoci, v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích byl prý asi čtyřikrát, pokaždé si ale podepsal revers a za pár dní byl zpátky doma. Podle matky se muž se závislosti pokoušel zbavit, ale marně. „Měl snahu přestat, ale už nemohl,” konstatovala matka.

Právě matka věří, že za smrt jejího syna může jeho lékař. „Brejla mi jednou říkal: 'víte, váš syn je trošku z jiného světa, žije jakoby na jiné planetě.' Bodejť by ne, když si píchal dolsin pětkrát až šestkrát denně. Ať si pan doktor zkusí píchat šestkrát denně, taky bude jak na Marsu,“ rozčílila se žena u soudu.

Lék mu předepisoval deset let

Majiteli reklamní agentury Stanislavu H. léčil Brejla akutní zánět konečníku, z kterého se vyvinula komplikovaná řitní trhlina. Muži s obrovskými bolestmi předepisoval návykový dolsin dlouhých deset let. Podle obžaloby tak činil úmyslně. Brejlovi hrozí za těžké ublížení na zdraví ze zavrženíhodné pohnutky pět až 12 let vězení.

Stanislav H. zemřel v zimě 2012 při autonehodě, v krvi se našly stopy dolsinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám