Hlavní obsah

Zastupitelé Frýdku před soudem kvůli zakázkám. Primátor si dělal památeční selfie

Právo, Pavel Karban
Frýdek Místek

Doslova s úsměvy na tváři nakráčelo v pondělí ráno do soudní síně Okresního soudu ve Frýdku-Místku 14 bývalých či současných frýdecko-místeckých radních a jeden úředník magistrátu. Jsou obžalováni ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Dosavadní primátor Michal Pobucký (ČSSD) si přímo z lavice obžalovaných pořizoval selfie.

Žalobce a obžalovaní k frýdeck-omísteckým zakázkámVideo: Právo

 
Článek

Město měli komunální politici včetně Pobuckého, jeho náměstka Karla Deutschera či exsenátorky Evy Richtrové (všichni ČSSD) poškodit v souvislosti se šesti veřejnými zakázkami na čištění příkopů, případně žlabů, hlavně v městských částech Zelinkovice, Chlebovice, Lískovec, Skalice, Lysůvky, v letech 2010 až 2012. Škoda je podle obžaloby téměř 6,3 miliónu korun.

V trestním spisu jsou tři znalecké posudky, z toho dva říkají, že žádná škoda nevznikla.
primátor Pobucký

„Obžalovaným je vytýkáno, že s penězi daňových poplatníků nejednali jako řádní hospodáři, jak je jejich povinností. Že přestože rok předtím zadávali tyto zakázky čtyřikrát levněji a město má vlastní firmu Technických služeb, která byla mimo jiné zřízena za účelem údržby komunikací, zadávali zakázky za evidentně předražené ceny,“ uvedl státní zástupce Ladislav Hradil.

Čtrnácti obžalovaným hrozí tresty v rozmezí od 3 do 10 let.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaných bylo tolik, že v soudní síni museli sedět ve třech řadách.

Kromě Pobuckého, Deutschera a Richtrové, která je i dnes zastupitelkou, usedli na lavici obžalovaných radní Jiří Zaoral (ČSSD) a zastupitelé Jaroslav Chýlek (ČSSD), Miroslav Dokoupil (KSČM), Libor Koval (KDU-ČSL) a Ivan Vrba (KSČM), bývalí radní Miroslav Adam, Petr Cvik, Dalibor Hrabec, Drahomíra Jurtíková, Jarmila Kožušníková a Michal Novák. Spolu s nimi je obžalován i vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Miroslav Hronovský.

Žaloba prý zpochybňuje systém

K zahájení hlavního přelíčení se z 15 obžalovaných nedostavili jen dva: Novák a Jurtíková. Všichni odmítají jakoukoli vinu a řada z nich považuje obžalobu za nesmyslnou.

„V trestním spise jsou tři znalecké posudky, z toho dva říkají, že žádná škoda nevznikla. Pouze jeden policejní, který sám o sobě tvrdí, že je nekompletní, říká, že cena obvyklá to není,“ poukázal před jednací síní primátor Pobucký.

Foto: repro Facebook Michala Pobuckého

Selfii, kterou si pořídil primátor Pobucký u soudu, a dal ji na svůj Facebook.

Bývalá primátorka a senátorka Richtrová zase míní, že žaloba zpochybňuje celý systém, kdy rada hlasuje na základě předložených materiálů.

„V České republice je 6252 obcí. Na výsledek tohoto našeho projednávání budou čekat všichni. Protože to není jenom o Frýdku-Místku, to není jenom o zastupitelích města Frýdku-Místku, ale může to potkat kohokoli z těch 6252 obcí,“ řekla.

Hronovský, který je stále vedoucím odboru dopravy a silničního hospodářství, se k obžalobě odmítl vyjádřit. „O tom nerozhoduju já,“ odpověděl novinářům na dotaz, proč město nedávalo zakázky na čištění příkopů své vlastní firmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám