Hlavní obsah

Zastupitel Přerova dostal za sexuální nátlak podmínku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Roční podmínkou se zkušební dobou dvou let potrestal v pátek Okresní soud v Přerově zastupitele a bývalého radního Přerova Marka Dostála (ODS) za to, že ve dvou případech přiměl svoji zaměstnankyni, ženu v tíživé finanční situaci a závislou na příjmu ze zaměstnání, k orálnímu sexu. Ženě navíc musí zaplatit 50 tisíc korun jako nemajetkovou újmu. Verdikt není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý radní Přerova Marek Dostál u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Dostál, jemuž hrozily za sexuální nátlak až čtyři roky za mřížemi, obžalobu odmítl. Obvinění označil za akt pomsty, který měl zakrýt zpronevěru a krádeže poškozené, kterých se jako servírka dopustila. K zproštění obžaloby mu však nepomohli ani svědci, kteří ženu označili za nevěrohodnou a poukazovali na její „pochybnou“ pověst.

Nic jsem neudělal. Nevím, jak se mám bránit jinak.
obžalovaný zastupitel Marek Dostál

„Vina obžalovaného byla prokázána. Za přímý důkaz jsem vzal výpověď poškozené v přípravném řízení. Jsou tam sice určité rozpory, ale ty na její věrohodnost nemají zásadní vliv. Naopak, potvrzují ji i výpovědi některých svědků a další důkazy,“ vysvětlil soudce Jan Rektor s tím, že vyslechnout ženu přímo u soudu nebylo kvůli jejímu špatnému psychickému stavu možné. Klíčové byly podle soudce i znalecké posudky.

Psycholog i psychiatr poškozenou ženu označili za věrohodnou. „Navíc se u ní objevila posttraumatická stresová porucha, kterou by nahrát nedokázala. Znalci, a jsou to renomovaní odborníci, nenašli nic jiného, co by k jejímu vzniku mohlo vést,“ dodal Rektor.

Žena pracovala v restauraci

„Nic jsem neudělal. Nevím, jak se mám bránit jinak. Přece jediná žena nemůže člověku zničit život,“ reagoval na rozsudek viditelně zdrcený Dostál.

Foto: Petr Marek, Právo

Marek Dostál (vpravo) u přerovského okresního soudu.

Ženu, která pracovala jako servírka v jeho pohostinství, podle obžaloby poprvé přinutil k orálnímu sexu v blíže neurčené době od 23. října do 7. listopadu 2017, kdy ji pozval do bytu k vyřešení schodku v tržbě. Snažil se ji vlákat do koupelny a požadoval po ní pohlavní styk. Když odmítla s tím, že má menstruaci, donutil ji k orálnímu sexu.

Podruhé se podobného jednání podle obžaloby dopustil v době mezi 11. a 19. listopadem téhož roku ve svém hostinci. Žena ze strachu z dluhu a ztráty zaměstnání s ním opět vykonala orální sex.

Radním Přerova se Dostál stal po zvolení zastupitelstvem loni 5. listopadu. O obvinění se začalo veřejně mluvit na dalším zastupitelstvu 19. listopadu, kdy na něj upozornila opozice. Dostál poté rezignoval loni 6. prosince, kdy už byla podána obžaloba.

Reklama

Výběr článků

Načítám