Hlavní obsah

Zastupitel měl slíbit byt a vzít si za to statisíce

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Zastupitel Tomáš Fanta (SDŽ) z pražské městské části Řepy místo toho, aby hájil práva obyvatel, údajně podváděl a obíral o peníze. Pražští policisté ho obvinili z podvodu, za který si může pobýt příštích pět let ve vězení. Obviněný 39letý muž podle policie vylákal z důvěřivé ženy téměř čtvrt miliónu korun, za které jí slíbil, že pro ni zajistí přidělení bytu, jež je ve vlastnictví městské části. Jenomže k tomu zastupitel neměl v úřadu žádnou kompetenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po poškozené úředník požadoval finanční hotovost, která měla údajně sloužit k úhradě dlužného nájemného, jehož zaplacení bylo podmínkou k získání bytu. Více jak dvě stě tisíc korun z ženy vylákal v průběhu minulého roku celkem ve třech splátkách. Jakmile podvodník zjistil, že žádné další peníze už nemá, přestal s ní komunikovat,“ popsal otrlé chování politika mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Peníze muž použil podle vyšetřovatele k úhradě dluhů, kvůli kterým na něj už bylo uvaleno několik exekucí.

Kolegové opozičního zastupitele, který je v koalici Sdružení za rozvoj Řep, SPOZ a Suverenita, již delší dobu podezírali, že zneužívá své funkce. Neřešil ani své finanční dluhy, zastupitelé ho proto vyzývali, aby to napravil, nebo se vzdal mandátu. Zatím však bez úspěchu.

„Pana Fantu jsme podezírali už dříve z toho, že zneužívá funkce a vyvíjí podezřelé aktivity kolem bytů. Zbavili jsme ho i proto účasti v majetkové komisi a jiných odborech, ale mandátu by se musel vzdát sám. Automaticky o něj přijde, bude-li odsouzen, ale my ho rozhodně vyzveme k odstoupení na nejbližším zastupitelstvu,“ řekl Právu místostarosta Řep Bořek Černovský (Hnutí lepší Řepy).

Reklama

Výběr článků

Načítám