Hlavní obsah

Zástupce věznice zajišťoval trestanci za peníze výhody, tvrdí policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Protikorupční policie v úterý zadržela a obvinila z korupce zástupce ředitele věznice v Kuřimi na Brněnsku Rostislava Coloně, který podle ní měl za zajištění nadstandardních výhod pro jednoho tamního vězně zinkasovat 200 tisíc korun a následně požadovat dalších 300 tisíc.

Článek

Ředitelka věznice Zuzana Kalivodová postavila Coloně ještě týž den mimo službu. Zjištění Práva potvrdil sám generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula, který je mimochodem bývalým Coloňovým švagrem.

„Ano, je to tak, ale už před deseti lety se pan Coloň a má nevlastní sestra rozvedli. Paní ředitelka věznice mě ve středu ráno informovala o tom, že byl obviněn z přijetí úplatku, proto jej okamžitě postavila až do uzavření případu mimo službu,“ řekl Právu Kula.

Doplnil, že pokud se Coloňovi vina prokáže, bude propuštěn z vězeňské služby bez nároků na odchodné a výsluhy, v případě jeho očištění by se měl vrátit zpět do kuřimské věznice.

„Přijímání úplatku se měl zástupce ředitele jedné jihomoravské věznice dopustit tím, že v květnu 2007 měl převzít úplatek ve výši 200 tisíc korun za to, že jednomu z vězňů budou poskytnuty určité výhody,“ potvrdil Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Coloň však podle Skřepka požadoval u téhož vězně v létě 2007 ještě další úplatek, a to ve výši 300 tisíc korun, ovšem k jeho předání už prý nedošlo.

Mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma k tomu upřesnil, že obviněnému hrozí za přijímání úplatku dva až osm let vězení. Vyšetřování Coloně podle něj probíhá na svobodě.

Problémové rušičky do věznic

Podle tehdejšího názoru policie ředitel vězeňské služby spolu se svým bývalým náměstkem Zdeňkem Kreuzziegerem připravili stát v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů ve věznicích o bezmála 20 miliónů korun. Hrozilo jim dva roky až osm let vězení.  Státní zástupce ale stíhání zrušil.

Luděk Kula

Reklama

Výběr článků

Načítám