Hlavní obsah

Zastřelil družku před dítětem, tvrdí žalobce a navrhl 16 let vězení

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Trest 16 let vězení navrhl ve středu v Plzni státní zástupce v závěrečné řeči pro kosovského Albánce Alberta Aliu za předloňskou vraždu jeho partnerky. Aliu podle obžaloby v říjnu 2018 střelil svou sedmatřicetiletou družku do hlavy. Vše se odehrálo před očima jejich pětiletého syna.

Albert Aliu u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Aliu se k výstřelu přiznal, řekl ale, že šlo o nešťastnou náhodu, a ne o úmysl. Obhajoba proto požaduje, aby ho soud soudil pouze za ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Verdikt soud vynese 3. července. Ženiny rodiče, sestra a tři děti požadují uhrazení újmy ve výši 10,5 milionu korun, zdravotní pojišťovna žádá dalšího půl milionu korun.

Muž v Rokycanech popravil družku před zraky pětiletého dítěte, tvrdí obžaloba

Krimi

K dramatické události došlo předloni v říjnu na ulici v okrajové části města. Podle žalobce Aliu tehdy přistoupil k zaparkovanému vozidlu Opel Meriva, ve kterém seděla jeho partnerka, a jedním výstřelem z nelegálně držené pistole ji zasáhl do hlavy. Žena zemřela po několika dnech v nemocnici.

Policisté podezřelého dopadli o několik hodin později v Plzni. Při výslechu tvrdil, že partnerku nestřelil záměrně, ale že šlo více méně o nešťastnou náhodu. „Povídal jsem si se synem a v emoci jsem zaťal v pěst ruku, ve které jsem držel zbraň. Tím došlo k výstřelu,“ hájil se cizinec, kterému lounský soud v srpnu 2017 prominul za dobré chování ve vězení třetinu z desetiletého trestu za obchodování s drogami.

Jednal úmyslně?

Muž se přiznal k tomu, že po propuštění z vězení začal fetovat. Hovořil o tom, že si jednou nebo dvakrát týdně šňupl pervitin. Tímto způsobem se prý vyrovnával jak s partnerskými problémy, tak s tím, že mu spousta lidí předhazovala, že pracoval pro policii a tajnou službu.

K soudu za chladnokrevnou vraždu jde muž, kterému předtím odpustili třetinu trestu

Krimi

„Táta přišel k autu a nejdřív vytáhl klíčky. Pak se mámy zeptal, kde byla. Odpověděla, co mu je do toho, a on ji střelil. Pak skočil do svého auta a odjel,“ svěřil se příbuzným syn obou aktérů, který v ten moment seděl s matkou v autě a hrůznému činu přihlížel.

Státní zástupce je přesvědčen, že spoušť stiskl Albert Aliu úmyslně. „Motiv a koneckonců i vlastní způsob spáchání svědčí spíše o popravě,“ konstatoval státní zástupce.

Poukázal především na svědecké výpovědi z okolí poškozené, ze kterých jasně vyplývá, že obviněný družku dlouhodobě týral a šikanoval. „Chorobně na ni žárlil, přičemž jí měl opakovaně vyhrožovat fyzickou újmou či smrtí. Už jeho samotná reakce po výstřelu, kdy okamžitě odjel, aniž by pro svoji družku zavolal lékařskou pomoc, neodpovídá jeho tvrzení o neúmyslném zavinění,“ dodal žalobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám