Hlavní obsah

Zastali se kolegů, museli odejít od policie. Za dvojici se ale postavil Nejvyšší soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpět k policii by se mohli vrátit bývalí strážci zákona Tomáš Kodras a Daniela Moláková. Justice je odsoudila za křivé svědectví, jehož se měli dopustit ve prospěch svých kolegů. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který má Právo k dispozici, však soudy špatně vyložily podstatu žalovaného trestného činu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kořeny celého případu sahají do roku 2014, kdy na policejní služebnu Brno-Výstaviště trojice detektivů přivedla zadrženého recidivistu podezřelého z několika vloupaček. Kriminálník se v nestřeženém okamžiku vyvlékl z pout, vyskočil z okna v pátém patře a dopadl na střechu o tři podlaží níž.

Dvojice detektivů pak měla zraněného zloděje se zlomenou nohou spoutat a táhnout po schodech, což soud ohodnotil jako trestný čin mučení. Kodras s Molákovou skončili před soudem jen proto, že při vyšetřování případu jako svědci sice uvedli, že recidivista křičel a že odmítal chodit, ale schválně prý zamlčeli to, že křičel bolestí a že na nohách nestál kvůli svému poranění.

Policisté zřejmě obvinili špatného člověka z únosu dcery podnikatele, inspekce je nepotrestá

Krimi

Za to jim soud uložil podmíněný trest za křivou výpověď, což pro oba znamenalo nutnost opustit policejní sbor.

Laik zranění nepozná

Policisté u soudů marně namítali, že i podle znaleckého posudku nemohli poznat, zdali a jak byl 42letý recidivista, který strávil polovinu života za mřížemi, zraněn.

„Laik nemohl zranění na místě poznat. Nebyl důvod, aby poškozený křičel bolestí, hybnost kolena nebyla omezena a není výjimkou, že lidé po takovém zranění běžně chodí a teprve po nějaké době vlivem otoku dojde ke zvýšení bolestivosti,“ upozornil znalec.

„Celou svou kariéru se snažím být policistou tělem i duší, jsem vždy připraven zasáhnout i pomoci. Nedávno jsem s kolegy zadržel lidi okrádající seniory. Chci dál pracovat u policie a přispět k bezpečí našeho státu,“ marně se hájil Kodras před několika měsíci u odvolacího brněnského krajského soudu v emotivním projevu, při němž se zaleskly slzy v očích i ostříleným policistům, kteří proces s kolegy sledovali.

Inspekce viní bachaře, že si přivydělával po barech kokainem

Krimi

Odsouzená dvojice podala dovolání a na jejich stranu se postavilo i Nejvyšší státní zastupitelství, jehož žalobce navrhl NS trest zrušit. A senát v čele s Pavlem Šilhaveckým se nyní již bývalých policistů zastal.

Případ se vrací městskému soudu

„Bližší informace o zdravotním stavu zadrženého a způsobu jeho útěku ani jeden z obviněných neměl, není tak zřejmé, jaká podstatná fakta obvinění podle soudů zamlčeli. Každý z nich hovořil o hluku a hlasech z druhého patra, o tom, že zadržený při poutání nespolupracoval, vzdoroval a nechtěl si stoupnout na nohy, o tom, že v průběhu zákroku křičel či řval. Rozdíl proti některým dalším svědkům tak spočíval pouze v odlišném hodnocení důvodu křiku zadrženého a jeho ne ochotě spolupracovat,“ upozornili soudci.

„Soudy nesprávně vyložily skutkovou podstatu přečinu křivé výpovědi. Jak správně poznamenal ve svém vyjádření státní zástupce, z výpovědi svědka mají význam jen skutečnosti jím sdělené, nikoli svědkovy úsudky, hodnocení skutečnosti a dohady. Svědkovi nepřísluší hodnocení faktů, zejména pak takových, na kterých neměl účast jako jedinečná a nezaměnitelná individualita. Úmyslné zamlčení podstatných okolností za současné důkazní situace ani u jednoho z obviněných dovodit nelze,“ dodal Šilhavecký.

Případ se vrací zpět k brněnskému městskému soudu, který při svém rozhodování bude nucen respektovat názor NS.

Reklama

Výběr článků

Načítám