Hlavní obsah

Zastal se cyklisty, sám skončil s rozbitým obličejem

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ani na okamžik nezaváhal Josef Červenka z Brna, když při projížďce na kole uviděl muže a ženu mlátící cyklistu, který se choulil na zemi pod sprškou ran. Ihned se bitého muže zastal, za což sám zaplatil rozbitým obličejem i telefonem. Muž, kterému přispěchal na pomoc, přitom z místa kvapně ujel a nechal svého zachránce osudu. Útočníky dopadli policisté krátce po potyčce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Josef Červenka

Článek

Osudný večer nic nenasvědčovalo tomu, že by se vyjížďka na kole mohla zvrhnout v drama. Příjemné teploty přilákaly na stezku kolem řeky Svratky v Brně-Komárově stovky cyklistů, in-line bruslařů či běžců. Pak ale podle všeho došlo ke konfliktu mladého páru se dvěma na volno pobíhajícími pitbuly s jedním z projíždějících cyklistů. Spor vygradoval natolik, že se cyklista ocitl na zemi a byl bit.

„Viděl jsem, jak ten cyklista leží na zemi a mladý muž se ženou ho tlučou. Vůbec jsem nad tím nepřemýšlel, hned jsem seskočil z kola a volal jsem na ně, aby ho nechali být. Oni ho tloukli dál, hlavně tedy ten muž, tak jsem ho zatáhl za ruku, on se otočil a hned jsem dostal ránu,“ řekl Právu Červenka.

Jsem hlavně rád, že jsem to přežil já i ten cyklista a že ty útočníky chytili
Josef Červenka

Ležící cyklista využil momentu, kdy se pozornost útočníků přesunula jinam, na nic nečekal, skočil na kolo a ujel pryč, aniž by se v sebemenším staral, co se děje s jeho zachráncem.

Dobře boxoval

„Snažil jsem se bránit, ale dostal jsem několik ran do obličeje. Po tomto útoku jsem vyndal mobilní telefon, abych zavolal policii. Linku 158 se mi podařilo vytočit až na poněkolikáté, stačil jsem jen říct, kde jsem byl napaden a že jsem zraněný, v tu chvíli mi žena vyrvala telefon z ruky, třískla s ním o zem a zahodila ho směrem k řece,“ popsal Červenka.

Protože žena byla při přetahování o telefon velmi agresivní, Červenka se po ní nevybíravě ohnal. To ale ještě víc namíchlo mladíka, který měl zjevnou fyzickou převahu a v rychlém sledu mu uštědřil dalších pár ran do obličeje.

„Uměl velmi dobře boxovat, byl větší i jasně silnější než já, vypadal jako nějaký kickboxer. Bylo asi štěstí, že tam byli ještě nějací jeho známí, jeden z nich se jej snažil mírnit a také odháněl ty dva pitbuly, kteří pobíhali kolem,“ uvedl Červenka.

Mladík i s dívkou nakonec nechali zakrváceného muže na pokoji a odkráčeli pryč. Hned na cestě je ale zadrželi policisté, které kromě Červenky zburcovaly i tři dívky, jež incident sledovaly.

Sám napadený zachránce několik dní po události nechtěl spekulovat, jestli by si zpětně svůj zásah rozmyslel. „Nemám rád kdyby, prostě to tak bylo. Když jsem viděl, jak mlátí ležícího člověka, nemohl jsem se jen otočit a odjet,“ měl jasno Červenka.

Nad tím, že jemu samotnému při potyčce nikdo aktivně nepomohl, nechtěl muž spekulovat. „Jsem hlavně rád, že jsem to přežil já i ten cyklista a že ty útočníky chytili. Je dobře, že takoví agresivní lidé čelí trestnímu stíhání. Slyšel jsem, že šlo o známé firmy,“ dodal Červenka, který svůj statečný zásah odnesl třemi stehy na čele a podlitinami v obličeji.

Zatímco při útoku byli mladík i žena velmi agilní, při výslechu na policii mlčeli jako zařezaní. „Povedený pár, který byl při útoku posilněn alkoholem, odmítl vypovídat. Žena již čelí podezření z přečinu výtržnictví, u muže ovlivní právní kvalifikaci lékařská zpráva o zranění napadeného,“ prohlásil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Reklama

Výběr článků

Načítám