Hlavní obsah

Zásahovce jsem otevíral, střelili mě taserem, hájil se muž obžalovaný z vyhrožování exekutorovi

– Praha
Novinky, kub

Obžalobu z vyhrožování exekutorovi a nedovoleného ozbrojování začal ve středu projednávat Obvodní soud pro Prahu 8. Případ se týká incidentu z listopadu 2017, kdy se v Kobylisích zabarikádoval před zaměstnanci exekutora tehdy 66letý Jaroslav Novák. Podle obžaloby hrozil střelbou do lidí, Novák to odmítá s tím, že nic takového vůbec nezaznělo.

Jaroslav Novák obžalovaný z vyhrožování exekutoroviVideo: Novinky

 
Článek

Incident se stal předloni 2. listopadu v pražských Kobylisích v ulici Vršní. Exekutoři přišli Nováka vystěhovat z bytu. Novák se podle obžaloby uvnitř zabarikádoval před exekutorkou a dvěma jejími spolupracovníky, kteří nejdřív na muže bouchali a vyzývali ho k otevření.

Novák prý nereagoval, a když exekutorka povolala policii, Novák podle několika svědků hlasitě vyhrožoval, že zastřelí každého, kdo se k bytu přiblíží, a pak sebe. Po marném vyjednávání vnikla do bytu zásahová jednotka, která Nováka zadržela.

Novákova verze je zcela opačná, podle něj exekutorka se svými lidmi vůbec neklepali ani nebouchali na dveře, ale rovnou je začali páčit. Novák je přesvědčený, že výkon exekuce byl nezákonný, protože proti rozhodnutí podal včas odpor. Chtěl exekuční úředníky a policisty seznámit s právními dokumenty, nevěděli si s tím ale podle něj rady.

Prohlášení advokáta k zadrženému mužiVideo: Novinky

Novák odmítá, že by vyhrožoval střelbou. „V žádném případě jsem nic takového neříkal. Teoreticky jsem možná mohl v obecné rovině říct, že mohu v takové situaci, když se mi někdo vlamuje do bytu, bránit svůj majetek,“ popsal obžalovaný s tím, že při incidentu také volal několikrát na tísňovou linku.

„Chtěl jsem vyjednavače, abych mohl s policií řešit dokumenty k případu. Potřeboval jsem čas, abych mohl sehnat právníka. Když dorazil na místo, policie ho za mnou odmítla pustit,“ vysvětloval soudu Novák.

S policisty se podle něj nedalo hovořit, protože si prý stěžovali na to, že už měli být dávno na svačině. Zásahová jednotka podle Nováka nebyla zapotřebí. „Zavolali na mě zásahovku, protože měli hlad,“ tvrdil s tím, že zásah byl násilný. „Nevydrželi, když jsem jim otevíral, vtrhli dovnitř a začali házet dělobuchy, ačkoliv jsem vůbec nekladl odpor,“ popsal akci Novák. Policejní specialisté ho nakonec podle něj zneškodnili paralyzérem, tzv. taserem.

Záznam: V Praze se zabarikádoval muž před exekutory a vyhrožuje střelbouVideo: Novinky

Exekuce je podle něj jedním z důsledků jeho dlouholetých sporů. „Jsem poškozený, nikoli naopak. Byl jsem bezprecedentně okraden,“ stěžoval si soudu na své starosti s podnikáním v 90. letech. Novákův obhájce Norbert Naxera také sdělil, že Městský soud v Praze v období po incidentu v Kobylisích rozhodl, že sám exekutor porušil zákon, když zamítl Novákův návrh na odklad exekuce a nepředal ho soudu.

Mluvčí Exekutorské komory v době incidentu Martina Houšková tehdy uvedla, že se jednalo o neplatiče nájemného, kterému byla nařízena exekuce vyklizením bytu v bytovém družstvu, jemuž neplatil. Podal prý sice návrh na odklad exekuce, ten byl ale odmítnut, protože měl podle mluvčí formální nedostatky.

Novák je obžalovaný z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, za což hrozí až pětiletý trest, a také z nedovoleného ozbrojování, u kterého jsou v základní sazbě dva roky. Policie totiž u Nováka našla funkční vojenskou pušku značky Mauser, ke které neměl oprávnění. Obžalovaný ale tvrdí, že o ní nevěděl a určitě není jeho. Obhájce navíc uvedl, že policie na ní nenašla žádné otisky prstů. Hlavní líčení má pokračovat v květnu výslechem svědků a soudního znalce v oboru psychiatrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám