Hlavní obsah

Zásah policisty, který namířil na řidiče za jízdy samopal, byl v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kontrolní orgány pražské policie ukončily prověřování případu z loňského října, kdy policista vytáhl z okna auta na jedoucího řidiče mercedesu samopal. Podle zjištění policie řidič najížděl do kolony chráněných vozidel a nedbal výzev policistů. Zásah tak byl vyhodnocen jako oprávněný.

Záběr z videa, na kterém policista z auta míří na řidiče samopalem.

Článek

Kde přesně k incidentu došlo, policie neupřesnila.

„Řidič s osobním motorovým vozidlem Mercedes Benz opakovaně najížděl na policejní vozidlo, nedodržoval bezpečnou vzdálenost a několikrát se agresivní jízdou pokusil vjet do chráněné kolony vozidel,“ informovala Novinky mluvčí policie Eva Kropáčová.

Po sítích koluje video, na němž policista míří na řidiče samopalem z okna auta

Krimi

Nabídla také výklad ze silničního zákona, ve kterém je uvedeno, že „do skupiny tvořené vozidly s právem přednostní jízdy a vozidly jimi doprovázenými se řidiči ostatních vozidel nesmějí zařazovat.“

Policisté podle mluvčí řidiče na jeho chování upozornili a použili také majáky s nápisem Stop. Šofér však výzev nedbal, a proto policista použil jako donucovací prostředek hrozbu namířenou střelnou zbraní.

Husáka po teplické oslavě prověřuje vnitřní kontrola

Domácí

Během prověřování si policisté také vyžádali kamerový záznam zachycující incident a chtěli rovněž vědět, kdo auto řídil. „Provozovatel vozidla neuvedl, kdo vozidlo v daný okamžik řídil. Z tohoto důvodu byl provozovatel oznámen k příslušnému správnímu orgánu,“ konstatovala Kropáčová.

Videozáznam s incidentem se objevil 1. října na sociální síti Instagram. Byl tam popsán průběh incidentu: „Vozidlo z výhledu, jedoucí v pravém pruhu za kolonou s majáky, udržuje stejnou rychlost s policejním vozidlem jedoucím v pravém pruhu v odstupu cca dvě sekundy. Policejní vozidlo v levém pruhu zpomaluje na úroveň vozidla z výhledu. Osoba ve vozidle namíří z okna zbraní na vozidlo z výhledu, přičemž policejní vozidlo opět zrychluje a zařazuje se do pravého pruhu, před vozidlo z výhledu.“

Podle informací Novinek šlo zřejmě o kolonu policejních aut, která doprovází ceniny a peníze z České národní banky. Tito policisté bývají běžně vybaveni samopaly. Policie tuto informaci nijak nekomentovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám