Hlavní obsah

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku bude stát stovky milionů

Děčín
Aktualizováno

Zřejmě stovky milionů korun bude stát zásah hasičů u rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko. Náklady ještě není možno přesně vyčíslit, ale jen nasazení jednotek stojí až 20 milionů korun denně. Uvedl to generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Hasiči ve středu zmenšili plochu požáru na 498 hektarů.

Záznam: Hasičské práce v Českém ŠvýcarskuVideo: HZS ČR

 
Článek

„V tuto chvíli nejsme schopni kvantifikovat celkové náklady. Pokud se ale zcela jednoduše vynásobí počet jednotek se standardní cenou, pak se provozní náklady – ať už za dobrovolné, nebo profesionální hasiče – pohybují minimálně mezi 15 až 20 miliony korun denně,” uvedl generální ředitel hasičů.

Hasiči zmenšili plochu požářiště v Českém Švýcarsku na 513 hektarů

Domácí

„V tomto ale není zahrnuta veškerá logistika a další. Celkový náklad se bude pohybovat někde ve stovkách milionů korun,” doplnil.

Hasiči ve středu dopoledne informovali, že zmenšili plochu požáru v Českém Švýcarsku na 498 hektarů. Ve vzduchu je ve středu pět vrtulníků a švédská letadla. Letadla Antonov budou nasazena odpoledne.

„Zasahujeme v oblasti Bouřňáku, na jehož vrchol jsme natáhli hadicové vedení, dále Větrovce, Trianglu, Křídlových stěn, v soutěskách Kamenice a čelní stěny v Hřensku,” konstatovali hasiči.

Hořelo 1000 hektarů

V parku začalo hořet 24. července a postupně oheň zasáhl plochu více než 1000 hektarů. Při požáru zasahovala v posledních dnech až tisícovka profesionálních i dobrovolných hasičů a stovky kusů hasičské techniky. Při zásahu v Českém Švýcarsku bylo několik hasičů zraněno. Někteří skončili i v nemocnici. Například jeden hasič utrpěl vážné zranění při pádu ze skály.

Vrtulník shodil z bambi vaku vodu na pražskou jednotku hasičů.Video: Hasiči Praha

Kromě hasičů a hasičské techniky zasahující ze země bojují s požárem ze vzduchu vrtulníky s tzv. bambi vaky na vodu a letadla. Vrtulníky, letouny ani bambi vaky ale hasiči nevlastní. Využívají třeba leteckou techniku policie, armády nebo nasmlouvaných soukromých firem, sdělila mluvčí generálního ředitelství hasičů Pavla Jakoubková.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Vrtulníky nabírají vodu z připravených nádrží.

Po devíti dnech hašení, v pondělí 1. srpna, hasiči oznámili, že se jim podařilo dostat požár v Českém Švýcarsku pod kontrolu. Plochu požářiště postupně zmenšili z 1060 na 513 hektarů. V příštích dnech ale mohou zásah znovu zkomplikovat nárůst teplot a zesílení větru.

Reklama

Výběr článků

Načítám