Hlavní obsah

Žárlivý důchodce měl zastřelit mladou milenku. Investoval jsem do ní 150 tisíc, řekl soudu

Právo, pko
Brno

Loni v říjnu se v Palackého ulici v Brně ozvala série výstřelů. V jednom z bytů pak zůstala mrtvá žena a postřelený důchodce. Důvodem střelby byla důchodcova žárlivost pramenící prý ze zjištění, že ho žena podvádí. Osmašedesátiletému Janu Šmehlíkovi teď za vraždu a nedovolené ozbrojování hrozí u brněnského soudu až dvacet let vězení.

Obžalovaný z vraždy u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K neštěstí došlo na frekventované ulici loni 22. října. „Obžalovaný přišel do bytu společně s poškozenou, v bytě se začali hádat, pak obžalovaný vytáhl pistoli, kterou měl v bytě, a poškozenou po předchozím uvážení zastřelil,“ popsal v obžalobě státní zástupce.

Rodina je to nejdůležitější, řekl novinář souzený pro vraždu manželky

Krimi

Důchodce se před senátem v čele s Petrem Jirsou obhajoval, že vlastně nechtěl po matce dvou dětí střílet, nelegálně drženou zbraní ji chtěl prý jen postrašit. „Žádná omluva není dostatečná pro to, co se stalo. Odehrálo se to v pár okamžicích. Stalo se, co se stalo,“ prohlásil Šmehlík.

S pětatřicetiletou ženou se seznámil v hotelu, kde pracoval jako recepční. I přes velký věkový rozdíl mezi nimi prý přeskočila jiskra. „Finančně jsem ji podporoval, měl jsem ji opravdu rád. Scházeli jsem se tak dvakrát týdně na hotelu. Ten věkový rozdíl byl opravdu velký, ale vedle ní jsem omládl o třicet let. Za poslední rok jsem do ní investoval asi 150 tisíc korun,“ popsal soudu Šmehlík.

Nešťastná náhoda?

Změna ve vztahu podle důchodce nastala ve chvíli, kdy žena změnila zaměstnání. „Já jsem pak jako ješitný chlap zjistil, že je mi nevěrná. To se mě dotklo. Bolelo mě to, ponižovalo. Tak jsem se rozhodl, že jí to řeknu, a byl jsem zvědav, jak se k tomu postaví,“ vysvětloval.

Schizofrenik není, řekl soud o vrahovi z Děčínska. Poslal ho na 14 let do vězení

Krimi

Osudný den ženu přivezl do svého bytu, kde měl podle vyšetřovatelů už nachystanou nabitou zbraň. „Chtěl jsem ji jen postrašit, chtěl jsem, aby poznala tu bezmoc, chtěl jsem i vystřelit do stropu. Vytáhl jsem pistoli, ona po ní začala sahat, pistole vystřelila a prostřelila mi nohu. No a pak jsem začal střílet já. Po pár vteřinách jsem si uvědomil, co se stalo. Dobelhal jsem se ke dveřím a zavolal jsem pomoc,“ dodal důchodce.

Zatímco u soudu Šmehlík celou věc prezentoval spíš jako nešťastnou shodu okolností, při výslechu několik dní po střelbě hovořil jinak. „Pistoli jsem si nachystal den předem. Nebudu ji přece střílet na ulici, neměla z toho bytu odejít živá,“ vypověděl tehdy.

O trestu, stejně jako o téměř čtyřmilionovém odškodnění požadovaném pozůstalými, soud rozhodne po výslechu svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám